Feyenoord bijt zich in aanloop naar Klassieker stuk op stug FC Groningen

Feyenoord heeft in aanloop naar de Klassieker dure punten laten liggen bij FC Groningen. De Rotterdammers kwamen zondag in de Euroborg niet verder dan een gelijkspel en zetten daarmee de tweede plaats op de tocht.

FC Groningen
1 - 1
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord startte met Orkun Kökçü en Gernot Trauner in de basis. Eerstgenoemde viel vorige week uit tegen Fortuna Sittard, terwijl de Oostenrijker vorige week niet eens meedeed tegen de Limburgers. Beiden misten het Conference League-duel met Maccabi Haifa (2-1 winst). Bij FC Groningen keerde Michael de Leeuw terug in de basis. De aanvaller miste de afgelopen twee wedstrijden vanwege een blessure.

Na een aftastende openingsfase moest Justin Bijlow halverwege de eerste helft voor het eerst handelend optreden na een schot van afstand van Cyril Ngonge. De verraderlijke stuit leek de Oranje-international te verrassen, maar Bijlow kwam met de schrik vrij en kon de bal in tweede instantie oprapen. Het belangrijkste wapenfeit van Feyenoord volgde op slag van rust. Tyrell Malacia probeerde het na een afgeslagen hoekschop van een meter of twintig, maar de inzet van de linkervleugelverdediger zeilde over het doel van Peter Leeuwenburgh.

Driemaal is scheepsrecht
Pas na rust ontbrandde het duel in de Euroborg. Het tempo ging omhoog en Guus Til leek al snel de score te openen, maar de middenvelder beging voorafgaand aan het doelpunt een overtreding. Met een kopbal op de paal gaf Luis Sinisterra de volgende waarschuwing en de derde keer was het dan echt raak. Uit een corner werkte Trauner de bal via het lijf van Marcos Senesi in het Groningse doel (0-1).

Op basis van het vertoonde spel in de tweede helft was de Rotterdamse openingstreffer meer dan verdiend, maar de voorsprong zou maar een paar minuten standhouden. Laros Duarte legde een bal met veel gevoel achter de verbouwereerde Feyenoord-defensie, waarna Jørgen Strand Larsen de bal subtiel over de uitgekomen Bijlow lepelde (1-1).

Kaarten op tafel
Met het inbrengen van Alireza Jahanbakhsh en supersub Cyriel Dessers gooide Slot twintig minuten voor tijd zijn kaarten op tafel. Dat resulteerde in een slotfase die zich vrijwel volledig afspeelde op de helft van de thuisploeg. Met ook invaller Reiss Nelson in de ploeg bonsde Feyenoord een aantal keer stevig op de deur, maar Leeuwenburgh hielp zijn voormalig werkgever Ajax een handje door de bezoekers van een tweede treffer af te houden.

Door het gelijkspel kan koploper Ajax later deze zondag afstand nemen van Feyenoord, terwijl PSV bij een uitzege op NEC de tweede plaats kan heroveren. Volgende week zondag staan Feyenoord en Ajax tegenover elkaar in De Kuip. FC Groningen koestert het punt en handhaaft zich op de twaalfde plaats van de Eredivisie.