Felle kritiek vanuit DFB op Kimmich en Gündogan: 'Stuurt hij zijn tweelingbroer?'

Reacties

Ralph-Uwe Schaffert, vicevoorzitter van de Duitse voetbalbond, heeft voor behoorlijk wat opschudding gezorgd binnen de DFB. De bestuurder stelt drastische veranderingen binnen de nationale selectie voor en levert felle kritiek op internationals Joshua Kimmich en Ilkay Gündogan. Technisch directeur Rudi Völler is met stomheid geslagen.

Felle kritiek vanuit DFB op Kimmich en Gündogan: 'Stuurt hij zijn tweelingbroer?'
© Pro Shots

Voor aankomende zomer staat het EK op het programma en in gastland Duitsland is het vertrouwen in de nationale ploeg niet bijster groot. De resultaten in dit kalenderjaar vielen dan ook vies tegen. Duitsland verloor zes van de elf interlands die het in 2023 afwerkte en won er slechts drie. Hansi Flick werd in september weggestuurd en vervangen door Julian Nagelsmann. Hij is er echter ook nog niet in geslaagd om de glimlach terug te brengen bij Die Mannschaft.

Schaffert maakt zich zorgen en steekt dat niet onder stoelen of banken. De vicevoorzitter van de DFB heeft een opmerkelijk interview gegeven aan de Hannoversche Allgemeine Zeitung, waarin hij pleit voor een koerswijziging. 'Het wordt tijd dat de selectie eens radicaal gaat veranderen', roept Schaffert. 'Omdat ik het gevoel heb dat een toch behoorlijk deel van deze groep meent het wel op 85 procent te kunnen doen. Tegen Turkije en Oostenrijk hebben we gezien dat dat niet zo is.' Duitsland verloor in november tegen deze landen de laatste twee interlands van het kalenderjaar.

'Wat ik wil zeggen: in welk Bundesliga-team speelt nu een leider met de Duitse nationaliteit? Ik kan zo niemand bedenken', vervolgt Schaffert. Dat is een sneer aan het adres van Kimmich, de vice-aanvoerder van Duitsland die bij Bayern München onder contract staat. 'Maar hij heeft tot nu toe niet kunnen laten zien dat hij een leider is. Zelfs bij zijn club niet', moppert Schaffert.

Barcelona-middenvelder Gündogan is de captain van de nationale ploeg. Ook hij laat in de ogen van Schaffert, die duidelijk op zijn praatstoel had plaatsgenomen, te weinig zien. 'Je hebt bij hem soms het idee: zou hij zijn minder getalenteerde tweelingbroer naar de nationale ploeg hebben gestuurd?'

Reacties
In Duitsland is er met verbazing gereageerd op het interview van Schaffert. DFB-woordvoerder Steffen Simon was geschrokken. 'Dit interview was niet gecoördineerd. Wij gaan hier intern aan werken', zei hij.

Voormalig topspits Völler is technisch directeur bij de DFB en begrijpt niets van de scherpe teksten van Schaffert. 'Iedereen binnen de DFB heeft zijn eigen takenpakket', reageerde Völler tegenover BILD. 'Het is leuk dat iedereen geïnteresseerd is in het nationale team en de kritiek is na de laatste paar wedstrijden volkomen acceptabel. Maar het is niet acceptabel om onze belangrijke spelers op zo'n overdreven manier te bekritiseren.'

Völler wil snel koffie gaan drinken met Schaffert. 'Want ik kan me niet voorstellen dat hij dit echt zo bedoelde.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.