Felle kritiek op mega-WK in 2030: 'Ooit spelen we op de Mount Everest'

Reacties

De keuze van de FIFA om het WK in 2030 op drie verschillende continenten te organiseren valt niet bij iedereen even lekker. Onder meer milieuorganisatie Greenpeace heeft stevige kritiek geuit aan het adres van de wereldvoetbalbond.

Felle kritiek op mega-WK in 2030: 'Ooit spelen we op de Mount Everest'
© Pro Shots

Woensdag maakte de FIFA bekend dat het wereldkampioenschap in 2030 wordt gehouden in Argentinië, Uruguay, Paraguay, Marokko, Portugal en Spanje. Ter ere van het honderdjarig bestaan van het toernooi worden de eerste drie wedstrijden afgewerkt in Zuid-Amerika, waarna de mondiale titelstrijd zich verplaatst naar de drie mediterraanse landen.

Het WK speelt zich daardoor af op drie verschillende continenten en juist dat zorgt nu voor kritiek. Anno 2023 is het niet meer wenselijk om zoveel vliegbewegingen te maken, vindt Greenpeace. 'De FIFA claimt aan klimaatbescherming te doen door middel van afvalscheiding en recycling, maar dwingt nu atleten en fans om de hele wereld over te reizen en zo onze planeet verder op te warmen', aldus de milieuorganisatie.

Greenpeace was zeker niet de enige met kritiek op de FIFA. Non-profitorganisatie FSE, die de belangen behartigt van voetbalsupporters over de hele wereld, noemde de toewijzing van het WK 'het einde van het WK zoals wij dat kennen.' 'De FIFA gaat verder met het vernietigen van het mooiste toernooi op aarde', aldus FSE.

RB Leipzig-trainer Marco Rose deelde op de persconferentie na afloop van de wedstrijd tegen Manchester City ook nog een sneer uit: 'Als de FIFA erachter komt dat ze een voetbalveld op de Mount Everest kunnen vermarkten, zal het WK over een aantal jaar op de Mount Everest worden gespeeld.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.