Feest in de Premier League: voetbal, voetbal, voetbal

Reacties

Kerst staat in Engeland synoniem voor voetbal, veel voetbal. VI-redacteur Süleyman Öztürk blikt vooruit op het Premier League-spektakel, dat op Boxing Day om 13.30 uur begint met een duel tussen Watford en Crystal Palace.

Feest in de Premier League: voetbal, voetbal, voetbal

De Premier League als testbeeld. Daar lijkt het de komende zeven dagen wel op. Monsterlijk is de opeenvolging van duels. Het kijken naar het programma van de clubs doet je al een beetje naar adem happen. Laat staan dat je het veld op moet na een toch al slopende eerste seizoenshelft. Voetballen met kerst, op oudjaarsdag, op nieuwjaarsdag en een paar dagen later gewoon nog een keer. Het is te gek voor woorden, maar in Engeland is het traditie en aan tradities torn je niet.

De buitenlandse manager komt er snel achter. Een van de extra obstakels die je als trainer moet overwinnen is het beperken van een blessuregolf rond het feestdagenprogramma, bovenop alle geblesseerden die al zijn weggevallen.

Sommige spelers lossen problemen eigenhandig op. Gewoon een kaart pakken waardoor je niet als slaaf van de bal eindigt. Diego Costa is net als N'Golo Kanté geschorst voor het duel van Chelsea op Boxing Day met AFC Bournemouth vanwege een vijfde gele kaart. Beide kunnen dan uitgerust weer verder thuis tegen Stoke City en uit bij Tottenham Hotspur. De koploper heeft nog een voordeel ten opzichte van de andere clubs: de meeste rust tussen alle wedstrijden die komende week gespeeld moeten worden. Bovenop een voordeel dat zich al een half jaar doet gelden: geen Europees voetbal.

Maar genoeg geklaagd voor zover dit als klagen beschouwd kan worden.

Voetbal, voetbal, voetbal dus. Een cadeau voor de liefhebber. Een cadeau ook voor iedereen die zijn schoonmoeder of wie dan ook zat is. Even zen.

Tijd voor reflectie is er amper in de Premier League. Het is een grote adrenalinerush tot eind mei in een competitie waarin de verschillen klein zijn, kleiner dan in de andere grote landen. Zomaar een paar gedachtes bijna halverwege:

Redt Leicester City het?

Waarschijnlijk wel, al kan het nog heel spannend worden. Pas op 22 februari staat het volgende Champions League-affiche genoteerd. Sevilla-uit is dan de bonus die voortkomt uit het mooiste voetbalsprookje ooit verteld.

Wie stopt Chelsea?

Vermoedelijk niemand. De voorsprong op nummer twee Liverpool bedraagt zes punten en er is geen enkele indicatie van zwakte bij Chelsea. Het antwoord op deze vraagt volgt snel, namelijk vandaag. Thuis tegen Bournemouth zal blijken of de machine van Conte functioneert zonder Costa en Kanté.

Betovert Pep Guardiola ons alsnog, en dan vooral de criticasters die menen dat iedereen met Barcelona en Bayern München kampioen kan worden?

Het is maar net hoe je het voetbal bekijkt. Als een lijst met uitslagen die zegt: jij goed, jij slecht. Of als een manier om uiting te geven aan creativiteit, fantasie, een poging iets onvergetelijks te creëren. Bij Barcelona en Bayern München lukt het Guardiola die beide werelden op momenten samen te laten vloeien. En wie goed kijkt ziet bij Manchester voorzichtig de contouren van een trainer met een specifiek idee.

Hoe vaak nog moet Jürgen Klopp een nieuwe bril bestellen?

Hopelijk vaak. Dat betekent dan spektakel, opwinding, emotie. De Duitser heeft de Premier League verrijkt. Door de manier waarop hij Liverpool laat voetballen, de manier waarop hij reageert in de media en de manier waarop hij juicht na een doelpunt. Beleving. Dat is wat mensen raakt.

Gaat het opnieuw net niet worden voor Arsenal en Arsène Wenger?

Een makkelijke conclusie na de recente nederlagen tegen Everton en Manchester City en de koppeling in de Champions League aan Bayern München. Te makkelijk. Uit verliezen op Goodison Park is geen schande. Uit bij Manchester City speelde Arsenal een geweldige eerste helft. Het is perceptie. En misschien moeten we maar accepteren dat niet iedereen tegelijk kampioen kan worden. Zeker dit seizoen niet.

Lukt het José Mourinho dan toch het winnaarsgif in de ploeg van Manchester te krijgen?

Sinds de pijnlijke 4-0 afgang op Stamford Bridge in oktober heeft Manchester United in de competitie niet meer verloren. Mourinho maakte een matte indruk. Zijn aureool van onoverwinnelijkheid leek verdwenen. Er druppelden berichten naar de media dat de Portugees een gedateerde trainer was geworden. Toch heeft hij de situatie qua resultaten recht getrokken en wordt er als ploeg beter verdedigd en gevoetbald. Daarbovenop groeit Paul Pogba in zijn nieuwe rol als de vedette die elke week moet bewijzen dat hij echt meer dan honderd miljoen euro waard is. Om over Zlatan Ibrahimovic maar te zwijgen. Zoals de Engelsen zeggen: form is temporary, class is permanent.

Op welk bedrag eindigt het transferspel rond Virgil van Dijk?

Kijk niet op van een som boven de veertig miljoen euro. Geld in het voetbal is monopolygeld geworden, een spel dat door een kleine kring van eliteclubs gespeeld kan worden. De hoogte van de transfermiljoenen loopt synchroon met de miljardendeals rond de tv-rechten. Het voetbal komt op die manier steeds verder van de gewone man af te staan.

Lukt het Vincent Janssen om de twijfelaars te overtuigen?

Vanaf het begin was duidelijk: Vincent Janssen zal bij Tottenham Hotspur op nul moeten beginnen. De spitspositie is misschien wel de lastigste plek om te excelleren, helemaal in Engeland. Aan zijn werklust heeft het niet gelegen, aan een gebrek aan kansen evenmin. Bij afwezigheid van Harry Kane kreeg de Nederlander alle ruimte van zijn manager. Zodra hij weer fit is, zal hij die opnieuw krijgen. In de tussentijd zal hij moeten blijven werken. Net als Harry Kane zich jarenlang anoniem afbeulde voordat hij de definitieve klik maakte en van de een op andere dag leek op te staan als wereldster.

Programma
Watford 26-12
13:30
Crystal Palace
Arsenal 26-12
16:00
West Bromwich Albion
Burnley 26-12
16:00
Middlesbrough
Chelsea 26-12
16:00
AFC Bournemouth
Leicester City 26-12
16:00
Everton
Manchester United 26-12
16:00
Sunderland
Swansea City 26-12
16:00
West Ham United
Hull City 26-12
18:15
Manchester City
Liverpool 27-12
18:15
Stoke City
Southampton 28-12
20:45
Tottenham Hotspur
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.