FC Volendam na dertien jaar terug in Eredivisie

In navolging van FC Emmen heeft ook FC Volendam zich verzekerd van promotie naar de Eredivisie. De Wijdbroeken boekten vrijdag een krappe overwinning op FC Den Bosch en zijn nu niet meer in te halen. FC Emmen was al zeker van promotie en kan het kampioenschap na de zege op Roda JC Kerkrade nauwelijks meer ontgaan.

FC Den Bosch
1 - 2
FC Volendam
FC Volendam

FC Volendam zocht meteen de aanval op en was na drie minuten dicht bij de 0-1: Josh Flint raakte bij een hoekschop de lat. Na wat kansen over en weer was Flint na een kwart wedstrijd alsnog trefzeker: doelman Wouter van der Steen ging onder de bal door, waarna Damon Mirani de bal terug kopte en Flint binnen kon tikken. Na een half uur maakte Robert Mühren er met een fraaie knal in de korte hoek 0-2 van. Aan de andere kant trof Soufyan Ahannach de paal.

Den Bosch begon sterk aan de tweede helft. Dat leverde enkele kansen op, maar de beste mogelijkheid was voor de bezoekers van trainer Wim Jonk: een voorzet van Bilal Ould-Chikh viel pardoes tegen de paal. Door de 1-2 van Sebastiaan van Bakel werd het nog even heel spannend, maar Volendam hield met hangen en wurgen stand. Het duel moest in de slotfase nog wel worden gestaakt, omdat doelman Filip Stankovic werd geraakt door een object uit het publiek. Daarnaast kregen Terrence Douglas, Den Bosch-trainer Jack de Gier en Volendam-assistent-coach Matthias Köhler nog rood. Volendam zal dus voor het eerst sinds 2009 weer op het hoogste podium gaan uitkomen. De huldiging staat gepland voor 8 mei.