FC Utrecht zet armoedig Ajax in eigen huis voor schut

Zowel Ajax als FC Utrecht kon een positief resultaat goed gebruiken als antwoord op de sportieve crisis. Voor de Amsterdammers volgde een nieuwe deceptie (0-2).

Een waslijst aan afwezigen maakte het er niet eenvoudiger op voor Frank de Boer om van zijn ploeg weer een winnende formatie te maken. Noodgedwongen begon Ajax achterin met het onervaren centrum Ricardo van Rhijn en Daley Blind.

Voor FC Utrecht, dat na de zege op Ajax in De Galgenwaard op 6 november (6-4) niet meer won, was dat aanleiding het systeem te wijzigen. Trainer Jan Wouters koos voor twee spitsen, ook omdat het de afgelopen weken in het meer vertrouwde systeem niet bijster goed liep met zijn ploeg. Bovendien kreeg Ajax-huurling Rodney Sneijder weer een kans zich vanaf de eerste minuut te laten gelden.

Op een enkele oprisping via Alexander Gerndt in de beginfase na, leek het plan van Wouters niet goed uit de verf te komen. Ajax domineerde, zonder overigens kansen af te dwingen, en daarmee kwam de Amsterdamse defensie niet onder druk.

Zes minuten voor rust kwam de Amsterdamse kwetsbaarheid aan de oppervlakte bij een van de spaarzame Utrechtse aanvallen. Keeper Kenneth Vermeer kon een voorzet van Dave Bulthuis onvoldoende verwerken. De bal kwam voor de voeten van Eduard Duplan, die zonder veel problemen de bal in het lege doel schoot: 0-1.

Met Nicolás Lodeiro voor Theo Janssen bleef Ajax ook in de tweede helft aanmodderen. Door een fout van keeper Roberto Fernández kreeg de Uruguayaan in de 67ste minuut de eerste kans namens de Amsterdammers. De gelijkmaker bleef echter achterwege.

Twaalf minuten voor het einde incasseerde Ajax de genadeklap. Demouge gaf de bal aan de vrijstaande Duplan, die met een fraaie knal Vermeer voor de tweede keer het nakijken gaf. FC Utrecht was na Feyenoord (begin jaren zestig) de tweede club die in competitieverband vier keer op rij Ajax versloeg.

Door het resultaat kreeg FC Utrecht ook meer lucht in de strijd om de nacompetitie te ontlopen. Voor Ajax raakt de prolongatie van de Nederlandse titel nog verder uit beeld. Zelfs deelname aan Europees voetbal afdwingen, wordt een lastig karwei. Foto: VI Images