FC Utrecht troeft op historische middag FC Twente af en breekt clubrecord

FC Utrecht heeft zondagmiddag afgerekend met FC Twente. Daarmee hebben de Domstedelingen het eigen clubrecord gebroken. Utrecht is nu veertien wedstrijden op rij ongeslagen en klimt naar de negende plek in de Eredivisie.

FC Twente
FC Twente
0 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

Ajax, Fortuna Sittard (tweemaal), FC Twente, Excelsior (tweemaal), Sparta, AZ, Go Ahead Eagles, RKC Waalwijk, Vitesse, PSV en FC Volendam. Dertien wedstrijden op rij was FC Utrecht ongeslagen. Dat was al een evenaring van het clubrecord uit 1991, maar Ron Jans hoopte dat record te verscherpen en sprak vooraf zelfs over 'de wedstrijd van het jaar'.

In het eerste kwartier kregen beide ploegen een goede kans. Jens Toornstra hielp namens FC Utrecht een flinke mogelijkheid om zeep en Mattijs Branderhorst had een goede reactie op de inzet van Ricky van Wolfswinkel. Het was de start van een zeer vermakelijke eerste helft, waarin beide ploegen lef toonden en het tempo zeer hoog lag.

Na twintig minuten kreeg FC Utrecht een tegenslag te verwerken. Door een onbeholpen overtreding van Michal Sadílek moest Taylor Booth, de uitblinker in de afgelopen weken aan Utrechtse zijde, de strijd staken. Jans instrueerde Jeppe Okkels om zich klaar te maken voor een invalbeurt en in de korte periode dat Utrecht met tien man stond, kreeg Twente een enorme kans. Sem Steijn kon alleen op de doelman af, maar schoot voorlangs.

Onder het toeziend oog van Wout Weghorst, die op de tribune zat in de Grolsch Veste, kwamen de bezoekers met een halfuur op de klok op voorsprong. Toornstra kwam met een mislukt schot op de proppen, die hij vervolgens zelf weer oppikte en alsnog tot de 0-1 promoveerde.

Geannuleerde goal Boadu
Na rust kwam Myron Boadu binnen de lijnen voor Michel Vlap en hij had niet veel tijd nodig voor een treffer. De van AS Monaco gehuurde spits werkte een voorzet prachtig achter het standbeen langs binnen, maar bleek buitenspel te staan. In het vervolg kreeg de thuisploeg nog een aantal kansen, maar het lukte niet meer om langszij te komen.

Met de overwinning komt FC Utrecht op gelijke hoogte met Sparta en NEC. Alle drie hebben ze 29 punten, NEC komt later op zondag nog in actie tegen Ajax. FC Twente biedt Ajax de kans om dichterbij te komen in de strijd om plek drie. AZ won zaterdag al van Fortuna Sittard.