FC Utrecht snoept Ajax twee punten af in kansenfestival

Ajax heeft de traditioneel moeilijke wedstrijd tegen FC Utrecht niet weten te winnen. In de Amsterdam Arena regende het kansen, maar werd het uiteindelijk 1-1.

FC Utrecht snoept Ajax twee punten af in kansenfestival

In de eerste helft ging het over en weer. Ajax was de meest dominante ploeg en creëerde ook wel mogelijkheden. De Amsterdammers kenden een droomstart. Na vijf minuten stond de 1-0 al op het scorebord na een mooie combinatie. Christian Eriksen lanceerde Jody Lukoki, die de voorkeur kreeg boven Derk Boerrigter. De rechtsbuiten gaf de bal goed voor op Ryan Babel, die zijn tweede competitiedoelpunt van het seizoen maakte.

FC Utrecht was echter niet ongevaarlijk. Sterker nog: de ploeg kreeg meerdere grote kansen om de stand gelijk te trekken. Vooral Cedric van der Gun had moeten scoren. Tot twee maal toe kwam hij vrij voor het doel van Kenneth Vermeer, maar zowel met de voet als met het hoofd kon hij de bal niet goed mikken. Ook vlak voor rust was FC Utrecht dichtbij de 1-1. Jacob Mulenga, die de vanwege familieomstandigheden afwezige Alexander Gerndt verving, schoot de bal via Toby Alderweireld op de paal.

Christian Poulsen bleef met een enkelblessure in de rust achter in de kleedkamer. De Deen werd vervangen door Fabian Sporkslede, die direct een hoofdrol opeiste. De jongeling kopte vlak na rust een voorzet van Anouar Kali onbedoeld in zijn eigen doel en verschalkte Vermeer in de lange hoek. Ajax kreeg steeds minder controle over het duel, terwijl FC Utrecht bloed rook. Aan beide kanten bleef het echter kansen regenen.

Babel had zijn tweede moeten maken na een voorzet van Lukoki, maar hij trof de paal. Ook Eriksen had de trekker over moeten halen na een fraaie Ajax-combinatie, maar zijn schot van dichtbij ging naast. Aan de andere kant was vooral Mulenga gevaarlijk, uiteindelijk zonder gevolgen. In de ultieme slotfase kregen Van der Gun voor FC Utrecht en Tobias Sana voor Ajax nog levensgrote kansen. Maar ook zij kregen de bal niet tussen de palen.

Ajax is weliswaar nog ongeslagen, maar loopt nu voor de vierde keer tegen puntverlies op. Na acht duels staan de Amsterdammers op zestien punten. FC Utrecht blijft goed meedoen in de subtop van de Eredivisie. Het staat nu op twaalf punten. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's