FC Utrecht overtuigt tegen Feyenoord bij rentree in Eredivisie

Reacties

FC Utrecht heeft op indrukwekkende wijze zijn rentree gemaakt in de Vrouwen Eredivisie. Subtopper Feyenoord werd in een prima gevulde Galgenwaard verslagen.

FC Utrecht overtuigt tegen Feyenoord bij rentree in Eredivisie
© Pro Shots
Utrecht
Utrecht
4 - 2
Feyenoord
Feyenoord

Met AZ en Utrecht kent de Eredivisie voor vrouwen twee nieuwe teams met een verleden op het hoogste niveau. De vrouwen uit de Domstad waren in 2012 voor het laatst actief op het hoogste niveau, maar keerde vol goede moed terug op het hoogste niveau.

Met het aantrekken van bekende namen als Liza van der Most, Eshly Bakker en Marthe Munsterman werd ook al snel duidelijk dat Utrecht bij zijn rentree het meteen goed kon doen. Dat bleek zondagmiddag wel, toen Feyenoord werd verslagen. Dieke van Straten was in de 24ste minuut goed voor het allereerste doelpunt sinds de rentree van Utrecht, Bakker, Judith Roosje (tweemaal) scoorden daarna ook nog. Feyenoord was daarvoor via Esmee de Graaf en Zoi van de Ven nog teruggekomen tot 2-2.

PSV
PSV
5 - 0
Telstar
Telstar

PSV eindigde vorig seizoen op de vierde plek in de Eredivisie, achter kampioen Ajax, FC Twente en Fortuna Sittard. Telstar werd tiende en maakte zaterdag weinig kans tegen de Eindhovense vrouwen. Joëlle Smits opende in de eerste helft de score. Na een uur verdubbelde PSV de marge via Indiah-Paige Riley. In de slotfase liep de thuisploeg verder uit dankzij Gwyneth Hendriks, Chimera Ripa en Nina Nijstad.

Fortuna Sittard
Fortuna Sittard
3 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Het Eredivisie-seizoen voor vrouwen ging vrijdagavond van start. Fortuna Sittard pakte de eerste overwinning van het seizoen. De Limburgers wonnen van PEC Zwolle. Tessa Wullaert, vorig seizoen goed voor twintig goals in twintig competitieduels, begon met twee doelpunten aan het nieuwe seizoen. Debutant Chandra Davidson maakte de andere goal namens Fortuna. De club debuteerde vorig seizoen in de Eredivisie en werd meteen verdienstelijk derde.

AZ (vrouwen)
AZ (vrouwen)
1 - 1
Excelsior
Excelsior

AZ kwam voor het eerst sinds 2011 in actie op het hoogste niveau. In het seizoen 2010/11 eindigde AZ als nummer drie van de vrouwencompetitie. Dit was ook meteen het laatste jaar waarin de formatie uit Alkmaar actief was op het hoogste niveau. Dit seizoen keerde AZ terug, nadat het de proflicentie van VV Alkmaar had overgenomen.

Oud-voetballer Mark de Vries werd voor de groep gezet en met Stefanie van der Gragt stelde AZ een technisch manager aan met zeer veel ervaring binnen de lijnen. Met de verrassende terugkeer van Desiree van Lunteren werd er ook voor in het veld veel ervaring gehaald.

Desiree van Lunteren speelde in Nederland voor AZ, Telstar, Ajax en PSV en kwam daarnaast tot 84 interlands. In 2017 en 2019 speelde ze mee in de EK- en WK-finale.
© Pro Shots
Desiree van Lunteren speelde in Nederland voor AZ, Telstar, Ajax en PSV en kwam daarnaast tot 84 interlands. In 2017 en 2019 speelde ze mee in de EK- en WK-finale.

Van Lunteren stopte in 2022 om meer tijd met haar gezin door te brengen, maar deze maand keerde ze toch terug in de voetballerij met een eenjarig contract bij AZ. Van Lunteren was trefzeker op 12 mei 2011, toen AZ zijn laatste Eredivisie-wedstrijd won van SC Heerenveen.

Tegen Excelsior kreeg ze ook speeltijd en samen met haar teamgenoten leek ze een krappe 1-0 over de streep te trekken. Tien minuten voor tijd had Floor Jolijn Spaan de score geopend met het eerste Eredivisie-doelpunt van AZ in twaalf jaar tijd. In de negende minuut van de extra tijd ging het echter mis voor AZ. Door een eigen doelpunt van keeper Femke Liefting - de bal ging na een schot via haar lichaam het doel in - begint AZ het nieuwe avontuur in de Eredivisie met een gelijkspel.

Het resterende deel van de eerste speelronde*


Zo 10 sep. 2023

* De duels van Ajax en FC Twente zijn verzet wegens de Europese verplichtingen van beide clubs.

Bekijk hier al onze video's
Meer AZ Vrouwen
Meer over AZ Vrouwen
Meer PSV Vrouwen
Meer over PSV Vrouwen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.