FC Utrecht ook na ontslag De Jong te kijk gezet

FC Utrecht heeft de eerste wedstrijd sinds het ontslag van Jean-Paul de Jong verloren. Promovendus FC Emmen diende de Domstedelingen een pijnlijke nederlaag toe.

FC Utrecht
FC Utrecht
1 - 2
FC Emmen
FC Emmen

Op 4 september werd bekend dat Utrecht niet doorging met De Jong, die in de eerste minuten van het duel met Emmen luidkeels werd toegezongen door het thuispubliek. Afgelopen week bereikte de club een akkoord met Dick Advocaat als opvolger, maar tegen Emmen namen assistenten Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys de honneurs waar. Het duo zag de thuisploeg, met Oussama Tannane als basisdebutant, prima beginnen in De Galgenwaard.

In de dertiende minuut was het raak voor Utrecht. De gastheren combineerden schitterend door het strafschopgebied van Emmen, al leek het even te lang te duren. Uiteindelijk gaf Joris van Overeem de beslissende pass op Sander van de Streek, die prima binnenschoot: 1-0. Vijf minuten voor rust greep Emmen-trainer Dick Lukkien in door Luciano Slagveer in te brengen voor Alexander Bannink. Bij Utrecht viel Van de Streek uit met een blessure.

Op slag van rust kreeg Utrecht een domper te verwerken. Urby Emanuelson verspeelde de bal op het middenveld en in een poging hem terug te veroveren kwam hij hard in op de enkel van Glenn Bijl. Kevin Blom gaf de Utrecht-middenvelder daarvoor een directe rode kaart.

Urby Emanuelson komt te laat en zet zijn noppen in de enkel van Glenn Bijl. Kevin Blom geeft rood.

Met een man meer had Emmen de tweede helft een stuk meer in te brengen en na zes minuten trokken de bezoekers de stand gelijk. Uitgerekend Slagveer haalde doeltreffend uit van een meter of achttien: 1-1. Utrecht wisselde daarna aanvallend met Gyrano Kerk voor Simon Gustafson en kreeg via onder anderen Timo Letschert en Willem Janssen nog kansen uit standaardsituaties, maar het leverde niets op.

Twaalf minuten voor tijd deelde Emmen de genadeklap uit. Bijl kreeg de bal op de rand van het zestienmetergebied en schoot hem schitterend buiten bereik van doelman David Jensen in de bovenhoek: 1-2. Hij bezorgde zijn ploeg daarmee de tweede Eredivisie-zege in de historie. Emmen komt op zeven punten uit vijf duels, Utrecht heeft er twee minder.