FC Utrecht in topvijf na knappe zege bij tiental Twente

FC Utrecht is definitief toegetreden tot de top van de Eredivisie. De Domstedelingen wonnen op bezoek bij FC Twente met 2-4 en klimmen daarmee opnieuw op de ranglijst. Een rode kaart en een knotsgekke tweede helft braken FC Twente uiteindelijk op.

De Tukkers zagen PSV zaterdag uithalen tegen ADO Den Haag en moesten winnen om de directe aansluiting met de koploper te houden. In het spelbeeld was dat echter niet te bespeuren. FC Twente hadd weliswaar meer balbezit, maar FC Utrecht was de gevaarlijkste ploeg. Zodoende kwam FC Twente in het laatste kwartier van de eerste helft op achterstand.

Eerst was het de beurt aan debutant Jens Toornstra (foto onder met Leroy Fer). De middenvelder, die eerder deze week overkwam van ADO Den Haag, fleurde zijn eerste duel namens de Domstedelingen op door na een half uur vanuit een rebound de openingstreffer binnen te schuiven. Tot overmaat van ramp kreeg FC Twente op slag van rust een strafschop tegen én een rode kaart.

Cedric van der Gun goochelde zich tussen twee man door de zestien in en werd gehaakt door Rasmus Bengtsson. Het betrof een doorgebroken speler, waardoor scheidsrechter Kevin Blom de centrale verdediger van het veld stuurde. De daarop volgende strafschop werd feilloos binnen geschoten door Jacob Mulenga. Steve McClaren greep in de rust in en haalde Dmitry Bulykin en Felipe Gutiérrez direct naar de kant, maar dat hielp in eerste instantie weinig. In de eerste seconden van de tweede helft had Jens Toornstra zijn tweede van de middag moeten maken, maar van dichtbij rommelde hij de bal op de paal.

Waar Utrecht de kans op 0-3 miste, maakte Dusan Tadic even later de aansluitingstreffer via een stift. FC Twente kreeg weer wat meer geloof, maar net toen de Tukkers wat meer aanspraak maakten op de gelijkmaker sloeg Dave Bulthuis toe met een kopbal. Tadic verkleinde vanaf elf meter vervolgens weer de marge tot één nadat Mark van der Maarel hands maakte.

Opnieuw toonde FC Utrecht echter de wil om te winnen nadat Mike van der Hoorn twee minuten later de 2-4 binnen kopte (foto). Het bleek de laatste treffer in een knotsgekke wedstrijd, waarin FC Utrecht opnieuw liet zien waarom het zo hoog meedraait in de Eredivisie. FC Utrecht heeft nu de topvijf definitief bereikt en kan bij een nederlaag van Feyenoord (bij Willem II) het weekend zelfs afsluiten met een vierde plaats (39 punten). FC Twente zakt naar plek drie en heeft 42 punten.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.