FC Utrecht geeft Ajax stof tot nadenken

Ajax liep in De Galgenwaard schade op in de strijd om de titel. FC Utrecht frustreerde de Amsterdamse aanvalsdrang en profiteerde van defensieve slippertjes (2-0).

Ajax laat zich dit seizoen in offensief opzicht flink gelden. Hoewel de ploeg van trainer Martin Jol ook in De Galgenwaard een aantal kansen kreeg, bleven de spitsen van de Amsterdammers droog staan. De defensie van FC Utrecht stond te goed voor de gasten, die ondanks een overwicht met moeite dreigend werden.

Ismail Aissati was na twintig minuten dicht bij een goal. Zijn inzet na een voorzet van Luis Suarez eindigde op de voeten van FC Utrecht-keeper Michel Vorm. Marko Pantelic had de beste kans. De Serviër volleerde bij een 1-0 achterstand de bal over het Utrechtse doel. In defensief opzicht viel er genoeg af te dingen op de prestatie van Ajax. Hoewel FC Utrecht met de rem erop de aanval zocht, moest doelman Maarten Stekelenburg optreden bij pogingen van onder anderen Ricky van Wolfswinkel.

Zowel bij de 1-0 van Jacob Mulenga als de 2-0 van Jan Wuytens liet de Amsterdamse verdediging steken vallen. Toby Alderweireld liet zich kort na rust te eenvoudig aftroeven door de fysiek sterke Mulenga. Diens schot verdween via het been van Jan Vertonghen achter keeper Maarten Stekelenburg. Bij de 2-0 was de defensieve onachtzaamheid opvallender. Wuytens kreeg van Pantelic alle ruimte raak te koppen en deed dat dan ook uit de corner van Gianluca Nijholt.

De schade bleef voor Ajax niet beperkt tot het verlies van de punten. Scheidsrechter Bas Nijhuis stuurde Vurnon Anita een kwartier voor het einde naar de kleedkamer. De linksback van Ajax kreeg voor een overtreding op Mertens zijn tweede gele kaart het duel.