FC Twente ruikt kampioenschap na blamage Ajax

VI praat je elke maandag in sneltreinvaart bij over de ontwikkelingen in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Door een verrassende nederlaag van Ajax staat FC Twente op matchpoint voor de landstitel.

In zes minuten tijd verloor Ajax zondag de laatste aansluiting met de Tukkers op de ranglijst, door twee doelpunten te incasseren op bezoek bij laagvlieger SC Heerenveen. Dat terwijl er voor rust geen vuiltje aan de lucht leek voor de Amsterdammers, die op voorsprong kwamen in Friesland. Eerder deze week speelde Ajax nog verdienstelijk gelijk op bezoek bij grootmacht Chelsea in de Champions League, wat na een thuisnederlaag wel uitschakeling betekende.

Zo lijkt dus ook de kans op titelprolongatie definitief verkeken. Koploper FC Twente won namelijk wel, al ging het niet makkelijk. De recordhouder van de meeste titels in de Eredivisie was afgelopen zaterdag te sterk voor ADO Den Haag, dankzij een goal van Marit Auée.

Meer spektakel was er in Alkmaar, waar nummer drie PSV tot twee maal toe een voorsprong uit handen gaf. In minuut 82 maakte Maudy Stoop gelijk voor AZ, waarna de uitploeg alsnog leek te winnen door de tweede treffer van Indiah-Paige Riley. Maar het laatste woord was aan Floor Spaan, die in de 93ste minuut een punt veiligstelde voor AZ.

- Bericht gaat verder onder het uitslagenblok

Uitslagen:

Za 30 mrt.

Zo 31 mrt.

Uitblinker van de Week

Tessa Wullaert blijft op dreef. Vorige week vestigde de Belgische spits een record door namens Fortuna Sittard liefst zeven keer te scoren op bezoek bij Telstar en ook afgelopen weekend was het kassa. Dankzij een dubbelslag tegen FC Utrecht (2-2) staat Wullaert als topscorer van de Eredivisie op 21 doelpunten. In haar debuutseizoen in Sittard, vorig jaar, scoorde ze ook al negentien keer in evenveel wedstrijden.

Statistiek van de Week

Twee penalty's ver in blessuretijd, dat zien we niet vaak. Feyenoord kreeg ze op eigen terrein tegen Telstar. In de eerste helft, minuut 48, schoot Esmee de Graaf de bal onberispelijk vanaf elf meter in het dak van het doel. Vlak voor het laatste fluitsignaal, in minuut 94, maakte Zoï van de Ven met een panenka de 3-0.

Wedstrijd van de Week

Over drie weken is het zover: FC Twente kan kampioen worden. Op 21 april om 12.15 uur begint de uitwedstrijd tegen FC Utrecht op Sportcomplex Zouldenbalch. Eerder dit seizoen was de onderlinge confrontatie niet al te spannend: het werd 4-0 in Enschede. Een week voor de volledige speelronde waarin Twente kampioen kan worden, spelen ADO Den Haag en SC Heerenveen nog een inhaalwedstrijd.