FC Twente 'onoverwinnelijk' op zaterdagavond

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens lichten we acht feiten eruit. Deze keer aandacht voor het zaterdagse affiche FC Twente - Excelsior.

FC Twente 'onoverwinnelijk' op zaterdagavond
Speelronde: 1
Aftrap: zaterdag 6 augustus, 19.45 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

• FC Twente heeft een uiterst onrustige zomer achter de rug. De Tukkers weten pas sinds vrijdag 17 juni dat ze dit seizoen uitkomen in de Eredivisie. De licentiecommissie van de KNVB oordeelde dat FC Twente wegens het financiële wanbeleid moest degraderen naar de Jupiler League, maar de beroepscommissie draaide dat oordeel terug.

• Excelsior zag een aantal dragende spelers vertrekken en presteerde wisselvallig tijdens de voorbereiding. De Rotterdammers, met de nieuwe trainer Mitchell van der Gaag, tekenen blind voor een derde achtereenvolgende vijftiende plaats.

• FC Twente zegevierde in twaalf van de voorgaande achttien thuiswedstrijden tegen Excelsior in de Eredivisie. De ploeg uit Enschede ging driemaal onderuit en speelde net zovaak gelijk.

• Ook op basis van een andere statistiek is FC Twente favoriet. De landskampioen van 2010 won de laatste zeven competitiewedstrijden die de equipe speelde op zaterdagavond.

• Op basis van de stand van het kalenderjaar 2016 staat FC Twente met 27 punten voorlopig vierde. Met 46 punten leidt PSV de dans, voor Ajax (41) en AZ (40).

Excelsior zag veel dragende spelers vertrekken.
Excelsior zag veel dragende spelers vertrekken.

• Excelsior presteert op het hoogste niveau doorgaans zwak in openingsduels. De Rotterdammers boekten slechts één 'ouverture-overwinning' in de laatste negentien seizoenen waarin de ploeg actief was in de Eredivisie. Dat was in de jaargang 1980/81 tegen FC Groningen (3-2).

• Tijdens de 34ste en laatste speelronde van het voorbije seizoen won Excelsior met 0-2 van SC Cambuur. De laatste keer dat de Rotterdammers twee Eredivisie-duels op rij wonnen was in de jaargang 2010/11.

• Excelsior leverde met het vertrek van Tom van Weert, Jeff Stans, Brandley Kuwas, Sander Fischer, Adil Auassar, Rick Kruys en Daan Bovenberg liefst dertig van de 33 Eredivisie-doelpunten in die de ploeg vorig seizoen maakte.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.