FC Twente geeft comfortabele voorsprong weg tegen NEC

FC Twente heeft in eigen huis verzuimd NEC te verslaan. Bij rust was er nog niets aan de hand voor Twente, maar in het eerste kwartier na de hervatting gaf het zijn 2-0 voorsprong weg: 2-2. Daardoor verspelen de Tukkers de koppositie in de Eredivisie.

Ten opzichte van het verloren duel bij ADO Den Haag maakte Twente-trainer Michel Jansen één aanpassing in zijn basisopstelling. Youness Mokhtar begon weer op de bank en Shadrach Eghan keerde juist terug in de basis. De Ghanese middenvelder haalde na 23 minuten zijn gram door de openingstreffer te maken. Dusan Tadic gaf een fraaie steekbal op Luc Castaignos (foto boven in duel met Michel Breuer), die stuitte op NEC-doelman Karl-Johan Johnsson. De rebound was vervolgens een eenvoudig karwei voor Eghan.

In 34ste minuut leek Quincy Promes (foto onder) Twente een makkelijke avond te bezorgen, door met een fraaie volley op aangeven van Roberto Rosales de 2-0 te maken. Zo was er voor de thuisclub uit Enschede geen vuiltje aan de lucht tot het rustsignaal.

NEC-trainer Anton Janssen bracht in de tweede helft Alireza Jahanbakhsh het veld in voor Michael Higdon, waardoor de bezoekers verder speelden zonder echte centrumspits. Søren Rieks profiteerde daar optimaal van. Toen de Twente-verdediging in de 53ste minuut stapte op buitenspel, ontsnapte hij in de diepte. Rieks omspeelde doelman Marsman en tikte de bal in het lege doel.

Zeven minuten later was hij de aangever bij de gelijkmaker. Rieks zette een bal voor vanaf de rechterflank, waardoor Jakob Jantscher de bal in de bovenhoek kon koppen. Pas na de gelijkmaker werd Twente wakker, maar toch kon de thuisploeg in het laatste half uur nauwelijks gevaarlijk worden.

Door het nieuwe puntenverlies is Twente de koppositie kwijt. De laatste overwinning van de Tukkers dateert van 4 oktober, toen met 1-0 werd gewonnen bij SC Cambuur. Ondanks het verdienstelijke gelijkspel blijft NEC hekkensluiter, al komt het wel in punten weer op gelijke hoogte met RKC Waalwijk, dat eveneens negen punten haalde uit de eerste twaalf competitiewedstrijden.