FC Groningen ontsnapt aan bekerstunt bij Genemuiden

FC Groningen heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi. De noorderlingen schrokken op bezoek bij Topklasser SC Genemuiden van een vroege achterstand, maar wonnen uiteindelijk wel: 2-3.

In de eerste twintig minuten deelde Genemuiden zo nu en dan een speldenprikje uit, maar was de Eredivisionist de betere ploeg. Des te verrassender was de voorsprong voor de gastheren. Florencio Cornelia – de aanvaller kwam in het verleden uit voor Go Ahead Eagles, Telstar en Fortuna Sittard – was de maker van de openingstreffer. Uit een vrije trap tikte hij enigszins fortuinlijk de 1-0 binnen.

Het duurde tot de 36ste minuut totdat Groningen langszij kwam. Tom Hiariej was verantwoordelijk voor de gelijke stand. Na goed terugleggen van Nicklas Pedersen verdween zijn droge knal in het Genemuiden-doel.

Thomas Enevoldsen (foto) zorgde namens Groningen op slag van rust voor een voorsprong. De manier waarop de Deen doel trof, was fraai. Hij verschafte zich met een knappe sleepbeweging voldoende ruimte om de bal beheerst in de verre hoek te plaatsen: 1-2.

Ondanks de achterstand ging Genemuiden in het tweede bedrijf vol overgave op zoek naar de gelijkmaker. De lat stond succes voor Cornelia twee keer in de weg. Bij zijn eerste inzet tikte Groningen-goalie Luciano de bal tegen het aluminium. Bij de tweede poging kopte de aanvaller de bal op de lat, al deed hij dit volgens de assistent-scheidsrechter vanuit buitenspelpositie.

Na ruim een uur spelen leek Enevoldsen het duel met zijn tweede treffer te beslissen. Zijn indraaiende vrije trap verdween zonder te zijn aangeraakt in het doel van de thuisploeg. De aansluitingstreffer van Berry Halfwerk – hij kon binnentikken na goed voorbereidend werk van Jacco Riemens – zorgde nog wel voor de nodige spanning, maar tot een gelijkmaker liet Groningen het niet meer komen.

Door de benauwde overwinning mag FC Groningen in de kwartfinale op bezoek bij FC Utrecht. Foto: VI Images