FC Groningen en SC Heerenveen hardst geraakt door coronacrash op transfermarkt

Reacties

FC Groningen en SC Heerenveen zijn de Eredivisie-clubs die het zwaarst worden getroffen door de 'coronacrash' op de transfermarkt.

FC Groningen en SC Heerenveen hardst geraakt door coronacrash op transfermarkt
© Pro Shots

Die conclusie trekken we in een artikel waarin we de vraag opwerpen of de Eredivisie bestand is tegen de krimpende transfereconomie. Transfers vormen zoals bekend een belangrijk verdienmodel voor de Nederlandse bvo's. Met een goede deal kan een negatief operationeel resultaat immers worden gecompenseerd.

VI dook in de jaarverslagen en keek naar dit operationeel resultaat (winst of verlies vóór verrekening van transferinkomsten/uitgaven) van de achttien clubs over de laatste drie jaar. Bij het beoordelen in hoeverre een club bestand is tegen de coronacrash op de transfermarkt, is behalve naar de afhankelijkheid van transferinkomsten in het sluitend krijgen van een begroting ook naar het eigen vermogen gekeken. De genoemde omzet bedraagt in alle gevallen de netto-omzet.

De nood is vooral aan de man bij de noordelijke clubs. Niet voor niets besloot FC Groningen al afscheid te nemen van elf medewerkers. De noorderlingen noteerden achtereenvolgens operationele verliezen van 0,5 miljoen euro (2016/17), 1,9 miljoen euro (2017/18) en drie miljoen euro (2018/19).

Bij SC Heerenveen zijn de cijfers nog beroerder met operationele verliezen van successievelijk 3,9 miljoen euro (2016/17), 5,8 miljoen euro (2017/18) en 6,1 miljoen euro (2018/19). 'Door handig te wheelen en dealen op de transfermarkt lukte het Heerenveen net als de buurman vaak om die tekorten dicht te fietsen, maar een basis voor gezonde bedrijfsvoering is de situatie allerminst', concluderen we.

Ook bij ADO Den Haag is het code rood, maar de residentieclub kampte al voor de coronacrisis met financiële zorgen. Wil je weten hoe de vlag erbij hangt bij de andere Eredivisie-clubs? Waar is het code groen, geel en oranje? Lees het hele onderzoek op VI PRO.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Groningen
Meer over FC Groningen
Meer SC Heerenveen
Meer over SC Heerenveen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.