FC Den Bosch kampioen door supersub

FC Den Bosch is op de laatste speeldag kampioen van de Gouden Gids Divisie geworden. De ploeg van Gert Kruys leefde door eigen falen lang in onzekerheid tegen BV Veendam maar kreeg uiteindelijk alles dankzij invaller Berry Powel(3-2) en dankzij het gelijkspel van het worstelende Excelsior bij Helmond Sport (1-1).

Voor Den Bosch was de opgave vooraf simpel. Alleen bij winst zouden de Brabanders kans maken de kloof van twee punten met koploper Excelsior alsnog te overbruggen. Met die zekerheid startte Den Bosch furieus. Maar hoe groot de kansen ook waren, een doelpunt bleef uit.

Veendam nam daardoor zelfs tegen de verhouding in een voorsprong via Marnix Kolder, die profiteerde van een knullige misstap van doelman Kris Mampaey. Na rust maakte Charly van den Ouweland met een knappe solo gelijk. Maar nog bleek Den Bosch niet los. Zeker niet toen Ronald Hamming opnieuw stuntte door 1-2 te maken.

In het laatste kwartier zette Den Bosch het echter alsnog recht. Verdediger Peter Uneken maakte gelijk en invaller Berry Powel maakte zich onsterfelijk door de 3-2 te maken. Een tweede treffer van Powel direct daarna werd afgekeurd, maar Den Bosch hield de voorsprong intact.

De zege bleek voldoende omdat Excelsior strandde bij Helmond Sport. De Rotterdammers slaagden er niet in te winnen op De Braak. De 1-1 kwam zelfs pas in blessuretijd tot stand, toen Salomon Kalou de 1-0 van Dennis Schulp ongedaan maakte.

Ondanks het gelijke aantal punten na 36 wedstrijden gaat de titel naar Den Bosch, dat kan bogen op een veel beter doelsaldo. Excelsior is veroordeeld tot de nacompetitie, waarin het in poule B uitkomt tegen Heracles Almelo, De Graafschap en de nummer zeventien uit de Holland Casino Eredivisie.