Falende wereldkampioen Spanje zet negatief record neer

Reacties

Door de nederlaag tegen Oranje (5-1) en de nieuwe verliespartij tegen Chili (2-0) van woensdag is wereldkampioen Spanje al uitgeschakeld op het WK. Daarmee schaart de Spaanse succesgeneratie zich in een rijtje kampioenen dat dat eerder ook overkwam. Bovendien gebeurde dat voor het eerst met twee nederlagen na twee duels.

Falende wereldkampioen Spanje zet negatief record neer

Met het demasqué van de Spanjaarden verdwijnt de ploeg die de laatste drie eindtoernooien won, van het toneel. De succesgeneratie Spanjaarden was zowel in 2008 als in 2012 Europees kampioen geworden.

Daar tussenin was de ploeg van Vicente Del Bosque in Zuid-Afrika op het WK van vier jaar geleden te sterk voor Oranje. Andrés Iniesta nam toen de enige treffer, in de verlenging, voor zijn rekening in de finale.

Met zeer treurige cijfers neemt Spanje afscheid. De ploeg heeft twee duels gespeeld, nul punten, slechts één keer gescoord en incasseerde liefst zeven (!) tegengoals. Die zeven tegengoals zijn bijvoorbeeld al meer dan het WK 2006 en 2010 (in totaal zes) bij elkaar.

Vier jaar geleden gebeurde Italië hetzelfde. Opvallend is dat bij nu in totaal vijf van de twintig WK's de wereldkampioen dus al razendsnel werd uitgeschakeld (zie staartje onderin).

Casillas
Spanje heeft ook voor een andere negatieve mijlpaal gezorgd. Het is voor het eerst dat de regerend wereldkampioen op het eerstvolgende WK na de titel met twee nederlagen begint. Iker Casillas (foto), die tegen Chili zijn 156ste interland afwerkte, stond misschien wel symbool voor het einde van het succesvolle tijdperk van de Spanjaarden. Net als tegen Oranje kwam hij opnieuw niet goed voor de dag.

Regerend wereldkampioenen die in het verleden niet door eerste ronde kwamen:
-1934 (regerend wereldkampioen Uruguay geen deelnemer)
-1950 (regerend wereldkampioen Italië 1938 niet door eerste schifting)
-1966 (regerend wereldkampioen Brazilië niet door eerste schifting)
-2002 (regerend wereldkampioen Frankrijk niet door eerste ronde)
-2010 (regerend wereldkampioen Italië niet door eerste ronde)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.