Falende Messi maakt IJslandse doelman tot held

Argentinië is teleurstellend aan het WK begonnen. Een gemiste strafschop van Lionel Messi kwam het elftal duur te staan tegen WK-debutant IJsland, waar een oude bekende uit de Eredivisie de held werd: 1-1.

De Zuid-Amerikanen begonnen in een offensieve opstelling aan hun eerste duel in Groep C. Bij WK-debutant IJsland waren er geen verrassingen te bespeuren; voormalig AZ-speler Johann Berg Gudmundsson en Alfred Finnbogason (ex-SC Heerenveen) startten, terwijl PSV'er Albert Gudmundsson de hele wedstrijd op de bank bleef.

De aanvallende intenties van Argentinië resulteerden in vroege kansen. Zo was Nicolás Otamendi al gevaarlijk bij een vrije trap en nadat Lionel Messi opnieuw aanlegde was het Ajax-verdediger Nicolás Tagliafico die maar net naast kopte.

Al snel legde IJsland de defensieve zwakte van Argentinië bloot. Binnen tien minuten kreeg het elftal van bondscoach Heimir Hallgrímsson een opgelegde kans na slecht uitverdedigen van Argentinië. Doelman Willy Caballero werkte de bal recht door het midden weg, waarna Birkir Bjarnason van dichtbij in alle ruimte naast schoot.Toch opende Argentinië de score in het stadion van Spartak Moskou, in de zeventiende minuut. Een mislukt schot van Marcos Rojo belandde voor de voeten van Sergio Agüero, die kort wegdraaide en snoeihard uithaalde: 1-0.

Dat was voor IJsland het teken om het heft in handen te nemen en vijf minuten later volgde al de beloning. Kort na een enorme kopkans voor Finnbogason duwde Caballero een voorzet richting de spits, die alsnog toesloeg door eenvoudig binnen te tikken.

Na de goal van Finnbogason, de eerste ooit van IJsland op het WK, bleven de eilanders aandringen. Nadat Argentinië tevergeefs om een strafschop vroeg bij hands van Ragnar Sigurdsson, kreeg Gylfi Sigurdsson nog een grote mogelijkheid. Na een korte dribbel noopte de IJslandse blikvanger Caballero tot een uiterste redding.

Hoewel de Argentijnse defensie ook in de tweede helft onzeker was, kreeg juist de Albiceleste de ultieme kans op de voorsprong in de schoot geworpen. Hördur Magnússon liep Maximiliano Meza onderuit en scheidsrechter Szymon Marciniak wees resoluut naar de stip. Messi ging achter de bal staan en zag voormalig NEC-doelman Halldórsson zijn inzet door het midden keren. Daardoor heeft de sterspeler vier van de laatste zeven strafschoppen voor club en land gemist.

Argentinië bleef na de misser van Messi zoeken naar een opening in de hechte organisatie van IJsland. Invaller Cristian Pavón probeerde een kwartier voor tijd een tweede strafschop te forceren, maar Marciniak greep niet in na contact met Birkir Saevarsson. Vijf minuten later schoot Messi, die telkens worstelend naar vrijheid zocht, nipt naast. Zes minuten voor het einde kreeg Messi gezelschap van Gonzalo Higuaín. Maar ook de spits kreeg IJsland in de resterende speeltijd niet meer op de knieën.

Na het eerste duel in Groep D staat zaterdagavond de tweede wedstrijd op het programma: Kroatië treft Nigeria (aftrap 21.00 uur).