Failliet Haarlem verdwijnt uit het betaald voetbal

Het duel met Excelsior gaat de boeken in als de laatste wedstrijd van Haarlem in het betaald voetbal. De Roodbroeken hebben het faillissement aangevraagd.

Failliet Haarlem verdwijnt uit het betaald voetbal

'Het is verschrikkelijk voor iedereen die Haarlem een warm hart toedraagt en voor iedereen die de afgelopen tijd meer dan honderd procent heeft gegeven om HFC Haarlem te redden, de supporters voorop', aldus algemeen manager Johan van Streun.

'Het is een dieptepunt voor het Nederlandse betaald voetbal en voor de regio dat het zo ver heeft moeten komen en het heeft een enorme impact voor mensen die bij de club betrokken zijn. Maar helaas was er geen oplossing meer mogelijk om Haarlem te behouden voor het betaalde voetbal.'

Haarlem vroeg twee weken geleden surseance van betaling aan, nadat de club niet had kunnen voldoen aan zijn betalingsverplichtingen. Van Streun toonde zich toen nog optimistisch over het voortbestaan als profclub.

Ajax bood de helpende hand door de samenwerking met Haarlem te intensiveren. Zo detacheerde de Amsterdamse club trainer Hennie Spijkerman in de Noord-Hollandse hoofdstad en kwamen enkele beloftes naar de Eerstedivisionist. Ook mét deze impuls ging vrijdag het uitduel met Excelsior kansloos met 3-0 verloren.

De inspanningen om de club te redden van de ondergang hebben te weinig opgeleverd. De aangestelde bewindvoerder Rocco Mulder kon twee weken na het uitstel van betaling bij gebrek aan interesse van sponsors niet veel anders doen dan het faillissement aanvragen voor de Haarlem.

HFC Haarlem werd in 1889 opgericht. Met het binnenslepen van de landstitel in 1946 werd het grootste succes behaald. De laatste jaren bivakkeerden de Roodbroeken al in de marge van het betaald voetbal. Mede door de schuldenlast van bijna twee miljoen euro verdwijnt Haarlem als profclub.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen