Fàbregas over Arsenal-vertrek: 'Alleen Van Persie en Nasri hadden mijn niveau'

Reacties

Cesc Fàbregas vertrok in 2011 bij Arsenal omdat hij bij veel van zijn ploeggenoten niet dezelfde ambitie bespeurde als bij zichzelf. Ook koos de Spaanse middenvelder voor een terugkeer naar Barcelona, omdat hij vond dat er maar weinig spelers op hetzelfde niveau zaten als hij. Robin van Persie was een van hen.

Fàbregas over Arsenal-vertrek: 'Alleen Van Persie en Nasri hadden mijn niveau'
© Pro Shots

Fabregas maakte in 2003 als jeugdspeler de overstap van Barça naar Arsenal en groeide in Noord-Londen al snel uit tot een dragende kracht. Zo werd hij in 2008, op 21-jarige leeftijd, al benoemd tot aanvoerder door Arsène Wenger. De spelmaker kon echter niet voorkomen dat er een einde kwam aan een succesvolle periode. En na enkele mindere jaren hield hij het uiteindelijk voor gezien: hij keerde terug naar Camp Nou.

In een uitgebreid interview met Arseblog vertelt Fábregas bijna negen jaar later waarom hij vertrok. 'Ik voelde als aanvoerder altijd zoveel druk, ik had het gevoel dat ik deze ploeg naar een prijs moest leiden. Ik gaf alles. Soms moest ik huilen, als ik thuiskwam na een nederlaag. Ik kon soms hele nachten niet slapen. Maar als je dan na een nederlaag helemaal stuk zit in de bus, en je andere spelers hoort lachen en praten over waar ze zullen uitgaan...'

Prachtig voetbal
Waar Arsenal tussen 1998 en 2005 altijd bij de bovenste twee was geëindigd en in die periode drie keer de landstitel veroverde, had het de seizoenen erna een abonnement op de derde en de vierde plek. 'We speelden prachtig voetbal en daar kon ik ook van genieten, maar ik legde mezelf zoveel druk op om de leiding te nemen en alles te doen, dat ik me op een zeker moment eenzaam voelde', legt Fàbregas uit wat hem zo dwars zat.

Bovendien werd de selectie er ook niet beter op, na het vertrek van sterspelers als Thierry Henry (Barcelona) en Patrick Vieira (Inter) en het afscheid van Dennis Bergkamp. 'Zeker in de laatste twee of drie jaar, had ik het gevoel dat Robin (van Persie, red.) en Samir (Nasri, red.) de enige spelers waren die op mentaal en technisch vlak op mijn niveau zaten. Dat is niet arrogant bedoeld, dat is gewoon hoe ik me op dat moment voelde.'

En dus pakte Fàbregas in 2011 zijn koffers en vertrok hij naar Barcelona. 'Ik was mentaal en fysiek helemaal leeg, in de wetenschap dat ik alles gaf en de club er niet in slaagde de juiste aankopen te doen.' Tel daarbij het gedrag van sommige spelers op, waar hij zich aan stoorde, en de breuk met Arsenal is verklaard. 'Het gaf me het gevoel dat ik iets anders wilde proberen. Maar anders had ik Arsenal op dat moment nooit verlaten.'

Bij Barcelona, op dat moment de kersverse Champions League-winnaar, kwam Fàbregas terecht in een selectie vol topspelers en won hij de jaren erna wél tal van prijzen voordat hij in 2014 zou terugkeren naar Engeland om bij Chelsea te gaan spelen. En Nasri en Van Persie? Die volgden het voorbeeld van Fàbregas. De Fransman tekende in 2011 voor Manchester City, de Oranje-international in 2012 voor Manchester United.

Robin van Persie werd na zijn vertrek naar Manchester United meteen kampioen van Engeland in 2013. Zelf werd hij met 26 goals topscorer van de Premier League.
© Pro Shots
Robin van Persie werd na zijn vertrek naar Manchester United meteen kampioen van Engeland in 2013. Zelf werd hij met 26 goals topscorer van de Premier League.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Arsenal
Meer over Arsenal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.