Experiment van Guardiola geeft Sevilla-legende Navas de eeuwige jeugd

Reacties

Jésus Navas bereikte vrijdag de bijzondere mijlpaal van 500 wedstrijden in het shirt van Sevilla. Zijn jubileumwedstrijd speelde hij niet als rechtsbuiten, de positie waarop hij ooit doorbrak, maar als wingback. Op zijn nieuwe plek bewijst Navas (34) dat hij nog lang niet versleten is.

Experiment van Guardiola geeft Sevilla-legende Navas de eeuwige jeugd
© Pro Shots

In het jaar waarin Valencia kampioen van Spanje werd, Arsenal geschiedenis schreef door een geheel seizoen ongeslagen te blijven in de Engelse Premier League en FC Porto de Champions League won, speelde Navas al in het eerste elftal van Sevilla. De in de streek opgegroeide dribbelaar, die op zijn vijftiende in de jeugdopleiding van Sevilla terechtkwam, maakte in november 2003 zijn officiële debuut. Hierna volgden nog vier duels, voordat hij in de zomer van 2004 definitief werd doorgeschoven naar het vlaggenschip.

Daar groeide Navas uit tot een speler van wereldklasse. De pijlsnelle aanvaller met de helderblauwe ogen won met Sevilla twee keer de UEFA Cup, groeide uit tot Spaans international en werd al veelvuldig in verband gebracht met een toptransfer. Navas kampte echter met een probleem: hij had verschrikkelijk veel last van heimwee, wat zelfs leidde tot angstaanvallen. De aanvaller had intensive therapieën nodig om dit onder controle te krijgen.

© Pro Shots

In 2013 durfde Navas de stap naar de Europese top dan eindelijk aan. De aanvaller koos voor een avontuur in Engeland, waar hij een meerjarig contract tekende bij het bijzonder ambitieuze Manchester City. 'Dit is het juiste moment om deze stap te nemen', stelde Navas, die in zijn eerste seizoen in Engeland direct kampioen werd. Ook vierde hij in zijn tijd bij City twee eindzeges in het toernooi om de League Cup.

In zijn laatste seizoen in het Etihad Stadium, het voetbaljaar 2016/17, begon Pep Guardiola te experimenteren met Navas als wingback. City had te maken met de nodige blessures op de positie van rechtervleugelverdediger en Guardiola zag in Navas een speler die dit probleem kon oplossen. Dat bleek goed gezien van de coach. Navas heeft zich ontwikkeld tot een van de beste wingbacks in het hedendaagse voetbal.

Terugkeer
Na vier jaar Engeland vond Navas het welletjes en in de zomer van 2017 keerde hij terug naar zijn geliefde Sevilla. Daar koos het kind van de club voor het shirt met rugnummer 16, dat eerder werd gedragen door zijn overleden vriend Antonio Puerta. Als aanvallend ingestelde rechtsback was het tijd om geschiedenis te schrijven. Navas loste in december 2017 Pablo Blanco af als speler met de meeste wedstrijden voor Sevilla achter zijn naam (416 stuks).

Natuurlijk moest Navas ook de aanvoerdersband om zijn arm krijgen. Hij werd aan het begin van het seizoen 2018/19 benoemd tot captain en een paar maanden later, in oktober, kreeg het stadion op het trainingscomplex van Sevilla een nieuwe naam: Estadio Jesús Navas. De hoogtepunten blijven zich maar opstapelen voor het kind van de club.

Afgelopen vrijdag was het tijd voor een volgende mijlpaal. Navas speelde tegen Athletic Club (1-1) zijn vijfhonderdste wedstrijd in het shirt van Sevilla en werd vooraf uitgebreid in het zonnetje gezet. De voormalig aanvaller maakte ook in deze competitiewedstrijd weer de negentig minuten vol en bewijst dat hij als wingback nog jaren mee kan. Met dank aan het experiment van Guardiola: op naar de 600 duels als Sevilla-legende.

Spelersprofiel

Jesús Navas


Geboortedatum:
21 november 1985
Leeftijd:
38
Geboorteplaats:
Los Palacios y Villafranca
Nationaliteit
Spanje
Lengte:
1,72 m
Gewicht:
60 kg
Huidige club:
Sevilla
Nationaal team:
Spanje
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.