Excelsior verrast Ajax met eerste zege ooit

Net als vaker dit seizoen is de koppositie in de Eredivisie opnieuw van eigenaar gewisseld. Ajax leed een onverwachte nederlaag op bezoek bij Excelsior. De Kralingers hadden nauwelijks de bal, maar scoorden wel twee keer: 2-1.

Liefst 74 procent balbezit had Ajax tijdens de eerste helft, maar de Amsterdammers deden daar schrikbarend weinig mee. Doelman Ronald Graafland moest redding brengen op een schoten van Dennis Rommedahl en Jan Vertonghen en zag Gabri in het zijnet schieten.

Het was voor Ajax onvoldoende om een snel opgelopen achterstand ongedaan te maken. Binnen dertig seconden had Mitchell Piqué tegen zijn voormalige werkgever via de binnenkant van de paal raak geschoten. Aan die treffer was matig verdedigen van Urby Emanuelson en sterk doorkoppen van Kees Luijckx vooraf gegaan.

Excelsior trok zich na de openingstreffer terug op eigen helft, maar counterde waar mogelijk. Dat was vlak na rust ook twee keer het geval. Bij de eerste uitbraak werd een schot van Geert den Ouden nog van de lijn gehaald door Vertonghen. Even later was het wel raak. Doelman Maarten Stekelenburg keerde nog een schot van Piqué, maar Den Ouden was ter plaatse om de rebound binnen te schieten: 2-0.

Gedurende vijf minuten was Ajax daarna de kluts volledig kwijt. Den Ouden scoorde in buitenspelpositie en Johan Voskamp werd gestuit door Stekelenburg. Ajax bleef daardoor in de wedstrijd en kwam zelfs dichterbij. Graafland liet een harde vrije trap van John Heitinga glippen en Hedwiges Maduro tikte de 2-1 binnen.

Ajax kreeg nog wat kleine kansen op de gelijkmaker en claimde ook een strafschop. Het dappere Excelsior bleef echter op de been en boekte de eerste zege ooit op de Amsterdammers. Ajax zakte door de nederlaag en de overwinningen van PSV en Feyenoord van de eerste naar de derde plaats.