Excelsior deelt Ajax dreun uit in titelrace na flater De Ligt

Een inspiratieloos Ajax heeft twee hele dure punten verspeeld op bezoek bij Excelsior: 1-1. Waar donderdag nog de kwartfinale van de Europa League werd bereikt door winst op FC Kopenhagen, ging het in Kralingen mis.

Door het puntenverlies is de landstitel heel ver weg voor Ajax, dat met nog zeven wedstrijden te gaan zes punten minder heeft dan koploper Feyenoord. De Rotterdammers wonnen eerder op de zondag van SC Heerenveen. Bovendien ziet Ajax nummer drie PSV tot op twee punten naderen. Op 2 april staat de Klassieker op het programma in De Arena, op 23 april treffen PSV en Ajax elkaar in Eindhoven.

Ajax oogde vanaf het eerste fluitsginaal niet scherp in Kralingen. Met Justin Kluivert voor de geblesseerde Kasper Dolberg - Bertrand Traoré schoof door naar de spitspositie - en Matthijs de Ligt en Kenny Tete voor de met lichte blessures kampende Joël Veltman en Nick Viergever ging het na twaalf minuten al bijna mis. Mike van Duinen kwam oog in oog te staan met André Onana na een steekpass van Hicham Faik, maar had te veel tijd nodig en werd op het laatste moment gestuit na een briljante tackle van Matthijs de Ligt.

Diezelfde De Ligt was in de 26ste minuut juist de schlemiel bij Ajax. De zeventienjarige verdediger, debutant in de selectie van het Nederlands elftal, schoof de bal zomaar in de voeten van Van Duinen en de spits van Excelsior schoot via de inglijdende Tete raak. De voorsprong van Excelsior was terecht, want Ajax had nog geen fatsoenlijke aanval op de mat gelegd.

Ondanks het inspiratieloze spel van de Amsterdammers werd het in de 32ste minuut toch gelijk. Een lage voorzet van Hakim Ziyech werd bij de tweede paal binnengetikt door Kluivert, voor wie het zijn eerste Eredivisie-doelpunt was. Precies tien jaar en één dag geleden scoorde vader Patrick voor het laatst in de Nederlandse competitie, namens PSV tegen Ajax.

Het spelbeeld veranderde na rust niet. Excelsior bleef kinderlijk eenvoudig overeind en kreeg de beste kansen. Van Duinen schoot wild over, terwijl doelman André Onana een knappe reflex in huis had nadat Faik zijn voet tegen een voorzet van Ryan Koolwijk zette. Ajax kwam niet verder dan een kopballetje van invaller Daley Sinkgraven, een opzichtige schwalbe van Traoré, die geen strafschop maar een gele kaart kreeg en een schot in het zijnet van Kluivert.

Pas in de tweede van de vier minuten extra tijd kreeg Ajax een serieuze kans op de 1-2. Amin Younes, verder onzichtbaar, kreeg de bal voor zijn voeten, maar doelman Warner Hahn bracht prima redding en stelde het punt voor Excelsior daarmee veilig. Excelsior staat vijftiende met 24 punten, één punt meer dan nummer zestien Roda JC Kerkrade.