Everton zet enorm rijke vertrouweling van Poetin voorlopig buitenspel

Reacties

Everton heeft de stekker uit de samenwerking met drie Rusische bedrijven getrokken. De druk op de Premier League-club was opgevoerd vanwege de banden met Alisher Usmanov.

Everton zet enorm rijke vertrouweling van Poetin voorlopig buitenspel
© Pro Shots

Usmanov is een in Oezbekistan geboren Rus die uitgroeide tot een van de rijkste mannen van Rusland. De 68-jarige zakenman was eerder al aandeelhouder bij Arsenal en was in de voorbije jaren een belangrijke partner voor de Everton-leiding. USM Holdings en MegaFon, twee van zijn bedrijven, werden twee van de grote sponsoren van The Toffees. Het trainingscomplex van Everton werd zelfs naar USM vernoemd.

Usmanov was al niet onomstreden vanwege zijn nauwe banden met Vladimir Poetin. De man die rijk rijk werd in onder meer de metaalindustrie pochte ermee goed bevriend te zijn met de Russische president. Voor Everton-eigenaar Farhad Moshiri was het Russische netwerk van Usmanov geen reden om niet samen te werken. Rafa Benítez zou voor zijn aanstelling als Everton-manager vorige zomer zelfs op het luxe jacht van Usmanov in aanwezigheid van de Rus met Moshiri gesproken hebben over de klus op Goodison Park.

Everton heeft nu bekendgemaakt dat per direct de stekker uit de commerciële deals met de Russische bedrijven USMN, MegaFon en ook Yota wordt getrokken. De club spreekt van een 'schorsing', het is onduidelijk of de banden in de toekomst ook daadwerkelijk doorgesneden worden. De voorzichtige opstelling van de club is opmerkelijk. De Europese Unie trad deze week al hard op tegen Usmanov. Hij is een van de Russische zakenmannen wiens tegoeden en bezittingen bevroren zijn door de EU.

Everton spreekt in het statement verder van een tragische situatie en zegt in shock te zijn door de gebeurtenissen in Oekraïne. In het persbericht wordt benadrukt dat de spelers, de technische staf en alle andere werknemers van de club achter Vitalii Mykolenko en zijn familie staan. De Oekraïense speler van The Toffees sprak zich via social media al fel uit over de Russische invasie en riep Russische spelers op in actie te komen tegen hun regering.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.