Everton krijgt weer puntenstraf en ziet degradatiezone Premier League naderen

Reacties

Voor de tweede keer dit seizoen heeft Everton een puntenstraf gekregen voor het overtreden van de Profitability and Sustainability Rules (P&S). Eerder dit seizoen ging het om een straf van tien minpunten, wat later werd gereduceerd tot zes punten. Met de nieuwe straf komen er nog eens twee strafpunten bij, waardoor Everton een plaatsje zakt op de ranglijst van de Premier League.

Everton krijgt weer puntenstraf en ziet degradatiezone Premier League naderen
© Pro Shots

P&S is te vergelijken met Financial Fair Play. Er wordt door de Premier League beperkingen gesteld aan het verlies dat een club mag lijden over een periode van drie jaar. De straf van de Premier League is gebaseerd op de verliezen die Everton leed in de voorgaande seizoenen. Tussen de seizoenen 2018/19 en 2021/22 zou Everton een totaal verlies van zo'n 140 miljoen euro hebben gedraaid, terwijl de regels van de Premier League aangeven dat er maximaal een slordige 120 miljoen euro verlies mag worden gedraaid over drie boekjaren.

Enkele maanden geleden legden we het principe achter P&S uit

De nieuwe puntenstraf wordt ook gebaseerd op het vorige seizoen. Everton zou een slordige twintig miljoen over de grens zijn gegaan. De puntenstraf gaat per direct in, maar de clubleiding kan in beroep gaan. De regelgeving rondom P&S werd niet lang geleden aangepast, waardoor clubs eerder hun boekhouding moeten inleveren. Daardoor krijgen commissies van de Premier League eerder de kans om straffen uit te delen. De club uit Liverpool is hier opnieuw slachtoffer van.

Everton stond met 29 punten op de vijftiende plek in de Premier League, maar met de twee minpunten gaat Brentford over de club heen. Het verschil tussen Everton en nummer achttien Luton Town bedraagt nog maar twee punten. De degradatiekandidaten staan begin mei tegenover elkaar in de Premier League, daarvoor speelt Everton nog lastige duels met Chelsea en stadgenoot Liverpool. De onderste drie teams degraderen in Engeland.

Club Duels-punten Doelsaldo
15. Brentford 32-29 -13
16. Everton 31-27 -10
17. Nottingham Forest* 32-25 -16
18. Luton Town 32-25 -20
19. Burnley 32-19 -35
20. Sheffield United 31-16 -52

* Nottingham Forest kreeg eerder dit seizoen ook al een straf van vier minpunten

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.