Everton houdt kruit droog, Gabbiadini schiet met scherp

Een week na de doelpuntrijke middag tegen AFC Bournemouth heeft het Everton van Ronald Koeman zich een stuk minder productief getoond op bezoek bij Middlesbrough. Southampton was mede dankzij twee goals van de winteraankoop Manolo Gabbiadini (foto) wél op schot.

Middlesbrough – Everton 0-0
Everton scoorde de laatste zeven duels evenveel als Middlesbrough het gehele seizoen, maar een week na de afstraffing van AFC Bournemouth (6-3) had de ploeg van Koeman in het Riverside Stadium moeite het net te vinden. Met Marten de Roon als controleur op het middenveld schermde Boro de weg naar het doel van Víctor Valdés vaak goed af. En toen Romelu Lukaku na een half uur toch doorbrak, redde de Spaanse sluitpost uitstekend.

Omdat Valdés na rust ook Ademola Lookman van scoren afhield en Leighton Baines een kopbal van Ben Gibson van de lijn haalde, bleef de openingstreffer ook in de tweede helft uit. Koeman mocht zijn doelman Joel Robles zelfs nog dankbaar zijn, want de Spanjaard redde in de 87ste minuut uitstekend op een kopbal van Rudy Gestede. Everton bleef daardoor wel voor de achtste keer op rij ongeslagen en blijft zevende in de Premier League.

Víctor Valdés hield zijn doel schoon tegen het productieve Everton. Hier stuit Romelu Lukaku op de doelman van Middlesbrough.

Sunderland – Southampton 0-4
De oude werkgever van Koeman had op bezoek bij Sunderland een stuk makkelijkere middag. De hekkensluiter had vorige week nog met 0-4 gewonnen bij Crystal Palace, maar was aanvallend onmachtig tegen Southampton. The Saints daarentegen waren uiterst slagvaardig. De in de winter van Napoli overgenomen Gabbiadini scoorde in het laatste kwartier voor rust twee keer. Eerst uit een prima voorzet van Ryan Bertrand, vervolgens op fraaie wijze na een assist van Dusan Tadic.

Waar Gabbiadini zijn nieuwe club bij zijn debuut (toen hij ook al scoorde) niet aan een zege op West Ham United (1-3) kon helpen, lukte dat nu wel. Vito Mannone voorkwam dat de Italiaan vlak na rust zijn hattrick completeerde en redde daarna nog enkele keren, maar door een eigen goal van Jason Denayer en een treffer van Shane Long werd het vlak voor tijd toch nog 0-4. Zonder Virgil van Dijk en Jordy Clasie boekte Southampton zo de tweede zege van 2017, goed voor de elfde plaats.

Stoke City – Crystal Palace 1-0
Stoke City ging tegen Crystal Palace op zoek naar de eerste competitiezege sinds een maand tijd, maar had moeite de ook onder Sam Allardyce nog niet opgeleefde bezoekers pijn te doen. Marko Arnautovic (schot) en Bruno Martins Indi (kopbal) deden weliswaar serieuze pogingen om doelman Wayne Hennessey te passeren, maar zagen hun inzet gekeerd worden. Omdat Joe Allen een opgelegde kans miste, kwam Palace de eerste helft ongeschonden door.

Sam Allardyce heeft sinds zijn komst bij Crystal Palace pas één overwinning geboekt in de Premier League.

Die gemiste kopbal maakte Allen in de 66ste minuut goed toen hij de ban brak na terugleggen van Ramadan Sobhi. Het zesde doelpunt van de Welshman was voor The Potters genoeg om het zwalkende Palace te verslaan. Ook Patrick van Aanholt kon niet voorkomen dat de teller in 2017 voor de nummer negentien van de Premier League op drie punten blijft steken. Stoke, waar Erik Pieters net als Martins Indi in de basis begon en Ibrahim Afellay inviel, staat negende.

West Ham United – West Bromwich Albion 2-2
West Ham United probeerde in eigen huis een vervolg te geven aan de recente opmars, maar het bleek al snel een hele kluif om de vierde Premier League-zege van 2017 te boeken. De drie duels ongeslagen Baggies kwamen in de zesde minuut op voorsprong na duur balverlies in de Londense defensie. Nacer Chadli profiteerde met zijn vijfde goal van het seizoen. West Ham had vervolgens geluk dat een schot van Salomón Rondón tegen de lat belandde.

Nadat de gelijkmaker van Sofian Feghouli was afgekeurd wegens buitenspel, hadden The Hammers moeite een gaatje te vinden in de stugge defensie van de bezoekers. In de 63ste minuut was het dan eindelijk raak toen Feghouli de rebound benutte nadat Manuel Lanzini de lat had geraakt. De Argentijn schoot in de slotfase wél raak van afstand, maar West Brom kwam nog langszij dankzij een kopbal van Gareth McAuley. De nummer acht handhaaft daardoor het gat van vijf punten met West Ham.