Europese wedstrijd breekt AZ bij Groningen opnieuw op

Voor de vierde keer dit seizoen heeft AZ niet weten te winnen na een Europese wedstrijd. Invaller Richairo Zivkovic bezorgde Groningen thuis een 2-1 overwinning.

Bij de bezoekers haakte Roy Beerens vlak voor de wedstrijd af met een rugblessure. Johann Berg Gudmundsson was als rechtsbuiten zijn vervanger. Bij Groningen ontbraken centrumspitsen David Texeira, Michael de Leeuw en Género Zeefuik wegens fysieke ongemakken in de wedstrijdselectie, waardoor middenvelder Nick van der Velden in de punt van de aanval stond geposteerd.

In de eerste helft domineerde Groningen de wedstrijd, onder aanvoering van uitblinker Filip Kostić. De Serviër was op de linkerflank een plaag voor AZ. Via een steekbal van Kostić was Groningen voor rust ook dichtbij de openingstreffer, maar Krisztián Adorján zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Esteban.

In de 52ste minuut nam Groningen verdiend de leiding. Een indraaiende vrije trap van Van der Velden werd ingekopt door Eric Botteghin. De inzet van de Braziliaanse verdediger belandde op de paal, maar via AZ-verdediger Nick Viergever (foto rechts) hobbelde de bal alsnog knullig het doel in.

Lang kon Groningen niet genieten van de voorsprong, want op aangeven van Maarten Martens schoot Gudmundsson in. Zijn schot werd van richting veranderd door Giliano Wijnaldum en rolde langs Groningen-doelman Marco Bizot , die op het verkeerde been stond, het doel in.

Met competitiedebutant Denni Avdic als wisselspeler in de ploeg drong AZ na de gelijkmaker aan. Bij Groningen maakte de zeventienjarige invaller Zivkovic juist in die fase het verschil. Een minuut na zijn invalbeurt mocht hij geheel vrijstaand een voorzet van Van der Velden inkoppen. In de resterende negentien minuten kwam deze 2-1 overwinning niet meer in gevaar.

De nederlaag tegen Groingen meegerekend verloor AZ, dat donderdag thuis 1-1 speelde tegen PAOK Saloniki, nu al viermaal punten na midweekse Europese verplichtingen. Bij FC Utrecht (2-0 verlies), thuis tegen Vitesse (1-1 gelijk) en uit bij NAC Breda (3-0 verlies) werden eerder punten gemorst. Groningen passeert mede daardoor AZ op de ranglijst. De Noorderlingen hebben veertien punten gepakt uit de eerste negen competitieduels. De Alkmaarders hebben een punt minder.