Europese overwintering ver weg voor PSV na dramatisch slot in Londen

PSV knokte en streed, maar stond na ruim negentig minuten met lege handen op Wembley: 2-1. De overwinning van Tottenham Hotspur betekent dat de Nederlandse topclub een vervolg in de Champions League kan vergeten. In theorie kan er nog wel een vervolg in de Europa League worden afgedwongen.

Tottenham Hotspur
2 - 1
PSV
PSV

Op het belabberde veld van Wembley trad PSV - dat in vergelijking met de wedstrijd in Eindhoven Steven Bergwijn terug had van een blessure - aan in de wetenschap dat het in het Philips Stadion volledig werd weggespeeld door Tottenham. De 2-2 eindstand van die wedstrijd was een klein wonder en nu volgde een misschien nog wel zwaardere test in Londen.

Een absolute droomstart kan dan een flinke meevaller zijn en het was precies zo'n start die PSV kende. Angeliño forceerde een hoekschop en na iets meer dan een minuut kwam de koploper van de Eredivisie al op voorsprong. Dele Alli was Luuk de Jong helemaal kwijt na de corner van Gastón Pereiro en de aanvoerder van PSV kopte snoeihard raak: 0-1.

Zo kwam PSV net als in Eindhoven op voorsprong tegen Tottenham, waar Paulo Gazzaniga verrassend de voorkeur kreeg boven Michel Vorm als vervanger van de geschorste doelman Hugo Lloris. Net als in Eindhoven volgde na de goal van PSV ook een indrukwekkend offensief van Engelse zijde. Angeliño haalde een hakbal van Alli van de lijn, Christian Eriksen schoot na een fraaie actie rakelings voorlangs.

PSV kon niet anders dan terugzakken tot op eigen helft. Aanvoerder De Jong speelde vooral als middenvelder, soms centraal en soms aan de buitenkant. Zo hield trainer Mark van Bommel met afwisselend Hirving Lozano en Bergwijn in de spits altijd de mogelijkheid tot een snelle counter open. Die counters kwamen er niet of nauwelijks, omdat Tottenham veel sterker was.

Het was aan Jeroen Zoet te danken dat PSV de 0-1 voorsprong tot de rust vasthield. Lucas Moura en Eriksen faalden oog in oog met de doelman, die Alli bij twee open kansen ook van scoren afhield. Zoet werd getrakteerd op een staande ovatie van de 5.000 PSV-fans in het stadion, die zorgden voor een mooie sfeer en de Engelse supporters in grote delen van de wedstrijd overstemden.

Dele Alli baalt na weer een gemiste kans. De Engelsman kreeg drie enorme mogelijkheden in de eerste helft.

In de tweede helft ging Tottenham nóg aanvallender spelen. Eriksen slingerde de ene na de andere voorzet de zestien in, maar PSV hield stand en kreeg uit de counter zelfs twee mogelijkheden. Een schot van Bergwijn werd geblokt, terwijl Gazzaniga redde op een kopbal van Pereiro uit een hoekschop. Ondertussen kwam er bij Tottenham met Érik Lamela voor Lucas na een uur nog een nieuwe, frisse aanvaller binnen de lijnen.

Aan voetballen dacht PSV op dat moment allang niet meer. Tegenhouden was het devies. Dat lukte bij kansen voor Heung-Min Son en Kane, maar in de 78ste minuut was daar dan toch het gaatje in de Eindhovense muur. Kane schoot vanaf de rand van het strafschopgebied raak in de verre hoek, Zoet was verslagen: 1-1.

Van Bommel maakte direct na die goal duidelijk wat het nieuwe plan was van PSV: een punt verdedigen. Trent Sainsbury kwam binnen de lijnen voor De Jong om het gevaar van de eveneens ingevallen Fernando Llorente te beteugelen. Toch kreeg PSV ook na die defensieve wissel nog een enorme kans. Invaller Donyell Malen speelde zichzelf knap vrij, maar oog in oog met Gazzaniga kwam de doelman als winnaar uit de strijd.

De misser van Malen bleek een dure, want een minuut voor tijd ging het op wel heel knullige wijze toch nog mis voor PSV. Kane kopte richting het doel van Zoet uit een voorzet van Ben Davies. De bal leek een prooi voor de PSV-goalie, maar Sainsbury raakte de bal ongelukkig aan en zag de bal tot zijn afgrijzen het doel in stuiteren: 2-1.

Ondanks de zes minuten extra tijd slaagde PSV er niet in een gelijkmaker te forceren. Zo staan de manschappen van Van Bommel na vier wedstrijden op één punt in de Champions League en lijkt Europese overwintering een wel heel moeilijk verhaal te worden.