Europa League kleurt ook zonder Nederlandse clubs oranje

Reacties

Nadat dinsdag in Istanbul al het startsein werd gegeven voor de knock-outfase van de Europa League, barst het spektakel in het tweede clubtoernooi van Europa donderdag in vol ornaat los. Er is geen Nederlandse club meer over, maar bij elf van de vijftien overgebleven zestiende finales is toch Nederlandse invloed.

Europa League kleurt ook zonder Nederlandse clubs oranje

Duels van 19.00 uur

Anderlecht - Olympiakos Piraeus
Bram Nuytinck is al bezig aan zijn vierde seizoen bij Anderlecht, maar de kans dat hij tegen Olympiakos in de basis mag beginnen is klein. Met de in januari aangetrokken Alexander Büttner heeft Paars-Wit echter nog een Nederlandse troef. De ex-speler van Vitesse en Manchester United lijkt zeker van een plek in de eerste elf.

Borussia Dortmund - FC Porto
Een Champions League-waardig affiche bij de laatste zestien van de Europa League. Bruno Martins Indi stond de laatste drie competitieduels telkens in de basis bij FC Porto en indien trainer José Peseiro er niet voor kiest met hem te rouleren, wordt hij ook in Dortmund aan de aftrap verwacht. Daar staat hij voor de ondankbare taak de bij vlagen onhoudbare Pierre-Emerick Aubameyang in toom te houden. De Gabonees was dit seizoen over alle competities al dertig keer trefzeker.

Fiorentina - Tottenham Hotspur
De nationale bekertoernooien zijn voor Michel Vorm normaliter de enige gelegenheden om zich te onderscheiden bij Tottenham Hotspur, maar vanavond staat hij ook in de Europa League in de basis. Concurrent Hugo Lloris is geblesseerd en dat betekent dat Vorm zich mag opmaken voor een heet avondje in Florence, waar Stadio Artemio Franchi het decor is van de clash tussen de nummer twee van de Premier League en nummer drie van de Serie A.

Saint-Étienne - FC Basel
Jean-Paul Boëtius ging afgelopen zomer met hoge verwachtingen Feyenoord naar FC Basel, maar heeft die nog niet kunnen inlossen. De 21-jarige Rotterdammer begon in de competitie pas drie keer in de basis. De kans dat Oussama Tannane aan de kant van Saint-Étienne meedoet is groter. Hij scoorde in zijn eerste vier duels voor Les Verts al twee keer.

FC Midtjylland - Manchester United
De Europa League is voor Louis van Gaal van trootsprijs uitgegroeid tot reddingsboei. Om de zwakke prestaties in de competitie te maskeren kan de manager een sterke serie in het toernooi heel goed gebruiken. Mogelijk biedt de clash met de Deense kampioen FC Midtjylland ook kansen voor Memphis Depay, die in de competitie nauwelijks aan bod komt bij United. Aangezien Van Gaal zeer dun in zijn verdedigers zit, ligt ook een basisplaats van Daley Blind in de lijn der verwachtingen.

Duels van 21.05 uur

FC Augsburg - Liverpool
Het duel met Liverpool is een van de grootste wedstrijden in de geschiedenis van Augsburg, misschien wel de allergrootste. Aanvoerder Paul Verhaegh is zeker van een plek in de eerste elf van Augsburg en is bovendien verantwoordelijk voor het benutten van eventuele penalty's die worden toegekend aan de Duitsers.

Olympique Marseille - Athletic de Bilbao
De laatste keer dat Karim Rekik in een competitieduel van Olympique Marseille in de basis begon, was in 2015. In 2016 mocht de ex-PSV'er zich alleen nog in de nationale bekertoernooien laten zien. Het is daardoor twijfelachtig of trainer Míchel in het Europa League-duel met Athletic de Bilbao een beroep doet op de international.

Galatasaray - Lazio
Het duel in Istanbul is een feest der herkenning voor de Nederlandse voetballiefhebber. Ryan Donk en Wesley Sneijder lijken bij Galatasaray zeker van een plek in de basis, terwijl Wesley Hoedt waarschijnlijk voor Lazio start. De Romeinen hebben met Ricardo Kishna nog een Nederlander in hun wedstrijdselectie opgenomen. Edson Braafheid is gepasseerd, terwijl Stefan de Vrij geblesseerd is.

Shakhtar Donetsk - Schalke 04
Klaas-Jan Huntelaar gaat donderdagavond met Schalke 04 verder op zijn recordjacht. De Europa League is voor Schalke dit seizoen de enige overgebleven kans op een prijs. In de Bundesliga is de club veroordeeld tot een rol in de subtop, terwijl de club al in de herfst werd uitgeschakeld in de DFB Pokal. Shakhtar speelde zijn laatste officiële duel begin december. De Oekraïense competitie wordt pas begin maart hervat.

Sporting Lissabon - Bayer Leverkusen
Het was een van de verrassendste Nederlandse wintertransfers: Marvin Zeegelaar van Rio Ave naar Sporting Lissabon. De ex-Ajacied heeft zich in de Portugese hoofdstad direct in de basis gespeeld en doet donderdag waarschijnlijk ook mee tegen Bayer Leverkusen. Het markeert de sterke groei die de ex-speler van Elazigspor, Blackpool en Excelsior heeft doorgemaakt. Björn Kuipers is donderdag de leidsman bij dit duel.

Villarreal - Napoli
Geen Nederlandse spelers, maar wel een Nederlandse scheidsrechter bij dit duel dat ook in de Champions League niet had misstaan. Bas Nijhuis moet de clash tussen de nummer twee van de Serie A en nummer vier van Primera División in goede banen leiden. De grote vraag is of Gonzalo Higuaín meedoet bij Napoli. De doelpuntenmachine is van levensbelang voor de Partenopei, maar wordt mogelijk gespaard door trainer Maurizio Sarri met het oog op de titelstrijd.

Overig
Sevilla - Molde FK (19.00 uur)
Sion - Braga (21.05 uur)
Valencia - Rapid Wien (21.05 uur)
Sparta Praag - FC Krasnodar (21.05 uur)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.