Euforische Jonker over de blessuretijd: 'We zaten op de schommel'

Reacties

Andries Jonker is 61 jaar en heeft gewerkt in de absolute top van het voetbal, maar de bondscoach van de Nederlandse damesploeg beleefde op gewoon een ijzige dinsdagavond in Tilburg één van zijn meest memorabele voetbalavonden. De Amsterdammer was na afloop uiteraard goedgemutst.

Euforische Jonker over de blessuretijd: 'We zaten op de schommel'
© Pro Shots
Nederland
Nederland
4 - 0
België
België

De wedstrijd tegen België werd in het slot een wedstrijd tegen Engeland, met de Belgische dames meer als hindernis dan als daadwerkelijke tegenstander. Het ticket voor de Final Four zweefde tussen Tilburg en Glasgow, maar met de allerlaatste aanval van de wedstrijd trok Nederland aan het langste eind. Jonker besprak het bij de NOS.

'Je ziet de emoties van links naar rechts gieren. Toen Engeland scoorde was het klaar, moesten we weer naar voren, en dan valt-ie toch nog. Dat is het allermooiste aan sport, dit vergeet je je leven niet. Dit is mooi. Dit is de geschiedenis van dit team: uit het niets Europees kampioen, langzaam weggezakt en op de weg terug naar de top. Er is nog steeds een gretigheid: een kern van geroutineerde spelers, de jongeren sluiten zich erbij aan. Geweldig.'

Hoe de Amsterdammer had gereageerd toen de Engelsen in een mum voor tijd drie keer hadden gescoord? 'Er kwam in Schotland toch een grote uitslag uit, daar ben ik verbaasd over, maar ik had geen tijd om erover na te denken in de rust. Ik liet dezelfde elf staan, zei dat ze in hoog tempo moesten spelen. Het werd 2-0, toen kwam Vivianne, we dachten allebei dat ze er klaar voor was. Daarna was het heen en weer, een schommel. Naar voren, 3-0, achteruit, goal van Engeland, naar voren, 4-0, polonaise.'

En dan het slot, met twee goals van Damaris Egurrola. 'We hebben het plan-Damaris, maar dan moest er wel iemand uit. We hebben de deur natuurlijk wel open gezet. België scoorde niet, maar een betere ploeg dan België had wel gescoord. We hebben bevestigd dat we mee kunnen doen: in een halfjaar hebben we Amerika en Engeland pootje gelicht, dat is geen toeval, denk ik. We gaan nu tegen Frankrijk, Spanje en Duitsland spelen, we gaan om te winnen', sprak Jonker daarover.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.