Eto'o steunt WK-plan Infantino: 'Doe het voor de armen'

Reacties

Het plan om in de toekomst met 48 landen op een WK te voetballen, geniet volgens FIFA-voorzitter Gianni Infantino veel steun bij de lidstaten. Ook viervoudig WK-ganger Samuel Eto'o is een groot voorstander van een uitbreiding van het deelnemersveld.

Eto'o steunt WK-plan Infantino: 'Doe het voor de armen'

Een WK met meer deelnemers was een van de succesvolle speerpunten in de verkiezingscampagne van Infantino. Zijn plannen om van 32 naar 40 en later zelfs 48 landen te gaan, stuitten bij de Europese clubs op weerstand. De meeste voetbalbonden zijn echter zeer te spreken over het idee, zei Infantino woensdag op een conferentie in Dubai.

'We moeten er meer landen bij betrekken', vertelde Infantino. 'Als we een format kunnen vinden dat geen extra wedstrijden oplevert maar wel meer vreugde bij degenen die normaal niet de kans krijgen om mee te doen, moeten we er zeker over nadenken. De meeste bonden waren voor tijdens de verschillende overleggen, maar we moeten er nog meer over discussiëren.'

Samuel Eto'o scoort op het WK 2010 uit een strafschop in het groepsduel met de latere finalist Nederland, dat met 2-1 zou winnen.
Samuel Eto'o scoort op het WK 2010 uit een strafschop in het groepsduel met de latere finalist Nederland, dat met 2-1 zou winnen.

Eto'o sprak tijdens de Globe Soccer Awards zijn steun uit toen hij een oeuvreprijs kreeg uitgereikt. 'Meneer Infantino, deze prijs is voor de creatie van een WK met 48 landen. Doe het voor de armen, voor iedereen die niet elke keer de kans krijgt om mee te doen aan een WK. Doe het! Wij steunen u, ik steun u persoonlijk. U geeft Afrika de kans op een WK te spelen.'

De Kameroense spits (35), die met zijn land uitkwam op de WK's van 1998, 2002, 2010 en 2014, snijdt daarmee een heikel punt aan. Want hoe zouden de zestien extra tickets worden verdeeld? Aan de Afrikaanse kwalificatiereeks van het WK 2018 begonnen net als in Europa 54 deelnemers, maar slechts vijf landen plaatsen zich voor het WK. De UEFA heeft daarentegen dertien tickets te verdelen.

De FIFA Council zal het voorstel van Infantino op 9 januari bespreken. Het nieuwe format zou op zijn vroegst in 2026 kunnen worden gebruikt. Als de wens van de 46-jarige Zwitser uitkomt, strijden 48 landen verdeeld over zestien poules van drie dan voor een ticket bij de laatste 32. Voor de WK's van 2018 en 2022 staat al vast dat er 32 landen, zoals te doen gebruikelijk sinds 1998, meedoen.  

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.