Eredivisie-ervaring bij De Rode Duivels: Faes en Openda naar Qatar

Reacties

De Eredivisie is een voedingsbodem voor de WK-selectie van België. Bij Wout Faes en Loïs Openda heeft de ervaring uit Nederland geholpen op weg naar Qatar.

Eredivisie-ervaring bij De Rode Duivels: Faes en Openda naar Qatar

De Belgische WK-selectie kent verschillende spelers met een verleden op de Nederlandse velden. Zo maakten Toby Alderweireld en Jan Vertonghen hun profdebuut in het shirt van Ajax. Voor de twee ervaren verdedigers wordt het WK in Qatar waarschijnlijk hun laatste kunstje als international. 'Mijn droom is voor de laatste keer uitgekomen', zinspeelde Alderweireld via Twitter daarop.

Ook de nieuwe generatie Rode Duivels kent spelers die op Nederlandse bodem de ervaring opdeden die nu heeft geleid tot een ticket voor Qatar. Wout Faes rook in 2017 met SC Heerenveen voor het eerst aan wat spelen op het hoogste niveau inhield. De verdediger, die een jaar later door Anderlecht aan Excelsior werd verhuurd, maakt sinds afgelopen zomer furore bij Leicester City.

Bondscoach Robert Martínez ziet de groei bij Faes (24), zo vertelde hij bij het bekend maken van de WK-selectie. 'Wout speelde niet in de interlands in september, maar heeft bij zijn club getoond dat hij enorm is gegroeid - in de laatste zes weken meer dan sommige spelers in een heel seizoen. Hij staat er in de grote wedstrijden in de Premier League.'

Ook Loïs Openda heeft afgelopen maanden een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De 22-jarige aanvaller verdiende met zijn spel bij RC Lens een plek in Belgische WK-selectie. 'Hij heeft een specifiek profiel. Hij kan in de ruimte duiken achter de verdediging en opent ruimtes met zijn werkkracht. Hij toonde tegen Polen dat hij klaar is', aldus Martínez.

Openda debuteerde afgelopen zomer bij België met een doelpunt. Het was ook een bekroning voor de groei die hij in de twee jaar als Club Brugge-huurling bij Vitesse had doorgemaakt. 'Deze selectie is een beloning voor al zijn harde werk en zijn opofferingen', vertelde zijn moeder tegen Het Laatste Nieuws.

De trots is groot, ook gezien de weg die Openda heeft afgelegd. Als baby kampte hij met zware astma. Via Club Brugge, Vitesse en Lens knokte hij zich tot international. 'Mijn zoon moet nog nederig blijven, maar zo'n WK mogen meemaken is uniek. Zelfs al zou hij daar maar enkele minuutjes mogen spelen.'

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Meer België
Meer over België
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.