Engelse bondscoach zwaar onder vuur wegens racistische opmerking

Reacties

Mark Sampson, de bondscoach van het Engelse vrouwenelftal, ligt zwaar onder vuur in Engeland. De 34-jarige Brit zou een racistische opmerking hebben gemaakt tegen één van zijn speelsters. De Engelse voetbalbond FA hield het incident stil.

Engelse bondscoach zwaar onder vuur wegens racistische opmerking

Het gaat om de in Nigeria geboren Eni Aluko (30). Zij trad in november 2014 met het Engelse nationale elftal op Wembley aan tegen Duitsland. In gesprek met The Guardian vertelt Aluko wat zich een dag eerder afspeelde. 'We zaten in een hotel. Op de muur hing een lijst met namen van familie en vrienden die de wedstrijd zouden komen bezoeken. Ik zat naast Mark en toen ik hem vertelde dat er familie van mij uit Nigeria zou komen kijken, zei hij: "Nigeria? Zorg ervoor dat ze geen ebola meebrengen".'

De FA liet twee onderzoeken uitvoeren naar het gedrag van Sampson, maar ondernam vanwege gebrek aan bewijs geen actie. De bond betaalde Aluko wél 80.000 pond voor geheimhouding. De aanvalster, die meer dan honderd interlands speelde voor Engeland, heeft nu, bijna drie jaar later, toestemming gekregen om naar buiten te treden over het incident.

Het was niet de enige keer dat Sampson zich schuldig maakte aan racistische opmerkingen, zo zou hij ooit aan een donkere teamgenoot hebben gevraagd: 'Hoe vaak ben je al gearresteerd? Vier keer, toch?' Bovendien zou een ander lid van de technische staf Aluko continu met een Caribisch accent hebben aangesproken.

De FA was op de hoogte van die incidenten maar wilde het met het oog op de voorbereiding op het EK in Nederland stil houden. Sampson ging in april 2016 vervolgens persoonlijk op bezoek bij Aluko om te vertellen dat ze niet meer welkom was bij de nationale ploeg.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.