EK-deelname lonkt voor Hongarije op dag van uitersten

Reacties

Hongarije heeft een grote stap gezet naar zijn eerste EK-deelname sinds 1972. In Oslo werd Noorwegen na een zenuwslopende partij verslagen (0-1).

EK-deelname lonkt voor Hongarije op dag van uitersten

Na drie derde plaatsen in de laatste drie kwalificatiepoules waren de Hongaren steeds dichtbij plaatsing voor een groot toernooi. Helemaal in de cyclus voor dit EK, waarin Hongarije als beste nummer drie direct naar het hoofdtoernooi leek te mogen. Leek, want door een nederlaag van Letland en in extremis een overwinning van Turkije op IJsland voltrok het doemscenario zich voor de ploeg van bondscoach Bernd Storck.

En dus restten de play-offs tegen Noorwegen, dat ook al op het laatste moment naast een EK-ticket greep. Tegen het uitgespeelde Italië werd een voorsprong verspeeld, waardoor Kroatië als nummer twee in de groep naar het eindtoernooi mocht. Ook de Noren wachten al lang op nieuwe successen, in 2000 waren ze er in Nederland en België voor het laatst bij op een EK.

Rekenen deden ze nu allebei niet meer. Beide ploegen zochten vol de aanval en Per Ciljan Skjelbred had de score al na vijf minuten moeten openen voor het thuisland, maar Gábor Király had een geweldige reflex in huis. László Kleinheisler vuurde namens de bezoekers op zijn beurt op de vuisten van Ørjan Nyland, die na 25 minuten een negatieve hoofdrol vertolkte voor het thuisland.

László Kleinheisler (midden) bezorgt Hongarije het belangrijke uitdoelpunt, door na 25 minuten de 0-1 te maken.
László Kleinheisler (midden) bezorgt Hongarije het belangrijke uitdoelpunt, door na 25 minuten de 0-1 te maken.

Bij weer een schietkans voor Kleinheisler nam Nyland het veel te gemakzuchtig op door de inzet met één hand te willen keren. Het resulteerde echter in een geweldige misser, waarna de bal via zijn arm in de verre hoek belandde. Daarmee hadden de Hongaren hun belangrijke uitdoelpunt te pakken, met de return van komende zondag in het achterhoofd.

Waar Nyland de Noren een slechte dienst had bewezen, groeide aan de overkant keeper Király in zijn rol. Dat hij zijn honderdste interland speelde, telde voor hem niet. De immer in een grijze joggingbroek gehulde veteraan (39) wil komende zomer in Frankrijk Lothar Matthäus aflossen als oudste speler ooit op de eindronde van een EK.

In een zenuwslopend vervolg tastte Kyrály nog een keer mis, maar werd hij gered op de lijn. En ook de lat schoot hem te hulp, toen de Noorse invaller Pål André Helland voor leeg doel op de bovenkant van de lat kopte. En zo eindigde een gitzwarte dag voor het Hongaarse voetbal, met het overlijden van de voormalige international Márton Fülöp (32), met een gigantische ontlading.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.