Effectieve Van Weert voorkomt Fries feestje in derby

De Derby van het Noorden is zondag in 1-1 geëindigd. Uitgerekend de Fries Michel Vlap zette de thuisclub op voorsprong, maar in de tweede helft voorkwam Tom van Weert dat FC Groningen verloor.

In Friesland roerde het publiek zich voor het eerst echt in de zesde minuut, toen er een steunbetuiging volgde voor de afgelopen week zwaar geblesseerd geraakte Stijn Schaars. Na een half uur mocht de aanhang van de thuisploeg ook een treffer bejubelen. Na een verre inworp van Denzel Dumfries viel de bal voor de voeten van Vlap, die uit de draai raak schoot. In tegenstelling tot een minuut eerder bij een kopbal van Vlap was doelman Sergio Padt nu wel kansloos.

Voor rust zette FC Groningen niet veel tegenover de Friese dadendrang, verder dan een waarschuwingsschot van Ajdin Hrustic kwam de ploeg van coach Ernest Faber niet. Na rust was dat heel anders, want in de 55ste minuut werd het 1-1. Van Weert kon na een voorzet van Mimoun Mahi vogelvrij binnenkoppen. Daarmee toonde de spits zich opnieuw productief; zijn laatste drie pogingen op doel in de Eredivisie waren allemaal raak.

In de slotfase was Van Weert nog dicht bij zijn tweede treffer en kreeg SC Heerenveen kansen via Pelle van Amersfoort, Jordy Bruijn en Dumfries. Gescoord werd er evenwel niet meer. Ook de komst van Heerenveen-pinchhitter Henk Veerman bood de Friezen geen soelaas.

Met het gelijkspel in de derby klimt Heerenveen wel weer over ADO Den Haag heen, waardoor de Friezen achtste zijn. Groningen won het negende opeenvolgende uitduel niet, maar is boven NAC Breda en Willem II op basis van doelsaldo wel dertiende. Toch is Groningen nog steeds niet helemaal zeker van handhaving. Het verschil met nummer zestien Roda JC Kerkrade is immers maar vier punten en de Limburgers zijn in het volgende duel de tegenstander. De Friezen gaan dan op bezoek in Venlo.