Effectief Utrecht verslaat ADO en blijft thuis ongeslagen

Een efficiënt FC Utrecht heeft in eigen huis afgerekend met ADO den Haag: 3-0. Daardoor is Utrecht al dertien thuisduels op rij ongeslagen.

Aanvankelijk had de thuisploeg veel problemen met ADO, dat vooral gevaarlijk werd uit standaardsituaties. Na een corner was Michiel Kramer tot tweemaal toe dicht bij de openingstreffer, maar zijn kopbal belandde op de paal en bij de rebound bracht Utrecht-doelman Robbin Ruiter knap redding.

In de laatste vijf minuten voor rust besliste Utrecht de tot dan toe gelijk opgaande wedstrijd in zijn voordeel. In de 41ste minuut legde Yoshiaki Takagi een voorzet van Elroy Pappot met zijn hoofd terug op Steve De Ridder, die de bal alleen maar hoefde in te knikken. In de extra tijd voor rust verdubbelde Yassin Ayoub de marge voor Utrecht. ADO-keeper Gino Coutinho tastte mis op een vrije trap van Tommy Oar, waarna Ayoub eenvoudig profiteerde.

Ook met deze stand mocht ADO gezien het spelbeeld nog hoop koesteren, maar een vroeg doelpunt van Utrecht in de tweede helft maakte aan alle Haagse illusies een einde. Centrumverdediger Kaj Heerings schoof met de bal aan zijn voet in, ging een combinatie aan met Takagi en schoof de bal glijdend binnen. Het was zijn eerste doelpunt in de Eredivisie.

Een kwartier voor tijd kwam er nog wat opwinding in de wedstrijd, toen Mark van den Maarel hard doorging op Roland Alberg. Scheidsrechter Kevin Blom besloot daarop hem met rood van het veld te sturen. Tegen tien man maakte ADO vervolgens nog bijna een eretreffer, maar een schot van Matthias Gehrt belandde tegen de paal.

Ondanks een rode kaart voor Mark van der Maarel hield FC Utrecht de 3-0 voorsprong vast.

Dankzij de ruime zege is Utrecht nu al dertien thuisduels in de Eredivisie zonder nederlaag. Daarvan werden er elf winnend afgesloten en eindigden er twee in een gelijkspel. De laatste verliespartij in Stadion Galgenwaard dateert van 10 februari 2013, toen NEC met 3-0 won. ADO gaf op zijn beurt een vervolg aan een slechte uitreeks. ADO verloor vijf uitwedstrijden op rij en incasseerde daarbij zestien treffers.

Utrecht klimt dankzij de overwinning op de ranglijst naar de twaalfde positie, met achttien punten uit vijftien wedstrijden. ADO den Haag blijft met dertien punten op de zestiende plaats staan, maar heeft nog een inhaalwedstrijd tegen SC Heerenveen tegoed.