Effectief Sparta duwt Vitesse dieper in het drijfzand

Vitesse heeft dinsdagavond opnieuw een nederlaag moeten slikken. Met nog zes wedstrijden te gaan blijft de achterstand op nummer zestien Excelsior minimaal vijf punten. Degradatie komt alsmaar dichterbij voor de Arnhemmers door een forse nederlaag tegen Sparta Rotterdam.

Vitesse
Vitesse
1 - 4
Sparta Rotterdam

De donkere wolken pakten zich in de midweekse speelronde al vroeg samen boven het Gelredome. Binnen twintig minuten stond het al 0-2. Shunsuke Mito maakte in de zevende minuut zijn tweede treffer in Spartaanse dienst. Een fraaie solo van Pelle Clement na een assist van Koki Saito betekende verdubbeling van de voorsprong.

Saito was zelf hoofdverantwoordelijk voor de derde treffer. De 22-jarige linksbuiten kon ook op niet te veel tegenstand van de Vitesse-defensie rekenen en rondde af met een laag schot in de verre hoek. Uit een hoekschop deed Vitesse op slag van rust nog wat terug. Doelman Nick Olij - die zich later in de wedstrijd wist te onderscheiden met enkele fraaie reddingen - had geen antwoord op een harde kopbal van Kacper Kozlowski.

Een ommekeer kwam er niet voor Vitesse. Na rust maakte Mike Eerdhuijzen zijn eerste Eredivisie-doelpunt in dienst van Sparta. Arno Verschueren leek de score verder uit te kunnen bouwen na hands van Nicolas Isimat-Mirin in zijn eigen zestienmetergebied. Scheidsrechter Edwin van de Graaf kwam echter terug op zijn eerdere beslissing nadat hij naar het VAR-scherm was gelopen. Ook in extremis kreeg Sparta geen penalty. Vasthouden van voormalig Sparta-linksback Mica Pinto bij Saïd Bakari leidde ertoe dat Van de Graaf opnieuw ging kijken.

Dankzij de ruime overwinning in Gelderland klimt Sparta - dat vier van de zeven schoten op doel verzilverde en Vitesse het grootste gedeelte van de wedstrijd aan de bal liet - weer naar een Europese play-offplek. FC Utrecht kan de achtste plek woensdagavond terugwinnen als PEC Zwolle in Stadion Galgenwaard wordt verslagen.