Een valse start voor Peter Bosz. De Nederlandse trainer verloor zaterdag met zijn nieuwe club Bayer Leverkusen van Borussia Mönchengladbach, dat zich uiterst effectief toonde in de BayArena.

Bayer Leverkusen
0 - 1
Borussia Mönchengladbach

Voor Bosz betekende de thuiswedstrijd tegen Gladbach zijn officiële rentree in de Bundesliga na het ontslag bij Borussia Dortmund eind 2017. De oefenmeester stuurde zijn nieuwe ploeg met een aanvallende opstelling het veld in. Charles Aránguiz werd op het middenveld geflankeerd door Kai Havertz en Julian Brandt, terwijl Karim Bellarabi, Kevin Volland en Leon Bailey de voorste linie vormden.

Met dit elftal leek Bosz op een voortvarende start af te stevenen tegen Gladbach. Leverkusen deelde de lakens uit en werd al snel twee keer gevaarlijk via Bellarabi. Havertz stuitte even later op doelman Yann Sommer. De thuisploeg kreeg het niet voor elkaar om toe te slaan en bij de eerste de beste kans aan de andere kant deed Gladbach dat wel. Met een knappe combinatie tussen Nico Elvedi, Lars Stindl en Jonas Hofmann speelden de bezoekers de defensie van Leverkusen uiteen. Clubtopscorer Alassane Pléa, tot dan toe onzichtbaar, was het eindstation en rondde uit de draai af: 0-1.

Zo maakte Gladbach goed gebruik van de ruimtes die Leverkusen de bezoekers naarmate de eerste helft vorderde steeds meer gunde. Bijna werd de schade voor Bosz en zijn mannen nog voor rust groter. Keeper Lukas Hrádecky hield een kopbal van Elvedi uit een vrije trap van Thorgan Hazard knap uit zijn doel, terwijl Hazard even later zelf net over het doel schoot na een slimme variant uit een hoekschop. Langzaamaan klonk er al wat gefluit vanaf de tribunes.

In de tweede helft duurde het even voordat Leverkusen het weer op de rit had en echt voor de gelijkmaker ging, maar het spelbeeld was wel hetzelfde als voor rust. Sommer lag opnieuw in de weg bij pogingen van Havertz en Volland, terwijl Bellarabi met een hard schot vanaf de rechterflank de paal raakte. Even later schreeuwde het publiek in de BayArena om een strafschop toen Bailey naar de grond ging, maar daar wilde scheidsrechter Daniel Siebert niets van weten.

Sommer bleef de sta-in-de-weg van Leverkusen en Volland en Havertz zagen hun inzetten weer niet in het doel verdwijnen. Aan de andere kant sloeg Gladbach bijna weer toe uit een counter nadat Sven Bender de bal verspeelde. Hofmann had de 0-2 op zijn schoen, maar werkte de bal net voorlangs. Uiteindelijk kreeg Leverkusen de bal er niet in, waardoor Bosz zijn debuutwedstrijd verloor.