'Eeuwige belofte' Martial in nieuwe rol klaar voor de spotlights bij Man Utd

Reacties

Met een plek in de middenmoot, slecht voetbal en vooral heel veel chagrijn leek Manchester United bezig aan een kansloos seizoen. Toch is ineens de lach terug op Old Trafford. Waarom? Anthony Martial (23) is weer fit.

'Eeuwige belofte' Martial in nieuwe rol klaar voor de spotlights bij Man Utd
© Pro Shots

Het was Louis van Gaal die in de zomer van 2015 liefst zestig miljoen euro over had voor Martial. Als negentienjarige linksbuiten van AS Monaco gold de aanvaller op dat moment als een van de grootste talenten van Europa. Nu, vier jaar later, heeft hij de status van talent eigenlijk nog steeds niet helemaal van zich afgeschud. Martial heeft alle kwaliteiten om te slagen in de top, maar liet de afgelopen jaren ook zien dat hij hele wedstrijden onzichtbaar kan zijn en fysiek kwetsbaar is.

Toch is het Martial die er in een ogenschijnlijk horrorseizoen voor zorgt dat Manchester United-fans weer wat hoopvoller naar de toekomst kijken. Na twee maanden blessureleed is de international weer helemaal fit en in drie wedstrijden maakte Martial indruk met twee doelpunten. Eén van die goals maakte hij afgelopen weekend tegen Norwich City. Martial was de beste man op het veld en ondanks een gemiste penalty kreeg hij na afloop een flinke lofzang van manager Ole Gunnar Solskjaer.

Ole Gunnar Solskjaer kan weer juichen bij Manchester United.
© Pro Shots
Ole Gunnar Solskjaer kan weer juichen bij Manchester United.

'Ik ben erg blij met de terugkeer van Anthony. Ik heb veel criticasters horen roepen dat wij geen echte nummer 9 hebben in de selectie, maar in mijn ogen heeft Anthony werkelijk alles in huis om die die rol in te vullen. Hij is snel, technisch begaafd en een goed aanspeelpunt. Een van de redenen dat hij zijn contract hier heeft verlengd, is omdat ik hem vertelde dat ik hem zie als een centrumspits. Ik heb het gevoel dat veel mensen buiten de club niet beseffen hoe goed hij is', zei Solskjaer vol bewondering.

Na een gelijkspel tegen Liverpool en overwinningen op Partizan Belgrado en Norwich City zat Solskjaer plotseling weer op de praatschool. Zelfs de normaal zo goedlachse Noor leek het voor de huidige sterke periode van United even niet meer te weten. Er werd aan zijn stoelpoten gezaagd en zijn status als clublegende brokkelde beetje bij beetje af. De terugkeer van Martial lijkt voor een enorme boost te hebben gezorgd bij de Engelse grootmacht. Het vertrouwen is terug, er wordt weer positief naar de toekomst gekeken.

Het beoogde spitsenkoppel van Manchester United: Marcus Rashford en Anthony Martial.
Het beoogde spitsenkoppel van Manchester United: Marcus Rashford en Anthony Martial.

Is Martial dan echt zó goed, zó belangrijk? Solskjaer kent geen twijfel: 'Als we het erover hebben hoe we tot scoren gaan komen, roept iedereen in koor dat we de bal gewoon aan Anthony gaan geven. Hij geniet hier het volste vertrouwen, omdat wij elke dag op de training zien wat hij kan. Het is nu mijn taak om het team zo in te richten dat zijn kwaliteiten het best tot zijn recht komen. Ik denk dat hij alleen maar beter zal worden door meer wedstrijden te spelen. Anthony is een absolute topspits, onmisbaar voor ons. Hij is weer helemaal fit, de lach is terug op zijn gezicht en dat is goud waard voor ons.'

De statistieken geven Solskjaer overigens gelijk. De oud-spits heeft inmiddels 31 Premier League-duels aan het roer gestaan en deed dertien keer een beroep op Martial als basisspeler. Tien van die dertien wedstrijden werden gewonnen, gemiddeld pakte United 2,4 punten per duel. Zonder Martial werd er in achttien wedstrijden slechts vijf keer gewonnen en was het gemiddelde 1,2 punt per wedstrijd. De lach is terug, er wordt weer gescoord en de gewenste spits is binnen. De grote vraag op Old Trafford is dan ook: blijft Martial fit?

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
38
32
3
3
85-33
+52
99
2
Manchester City
38
26
3
9
102-35
+67
81
3
Manchester United
38
18
12
8
66-36
+30
66
4
Chelsea
38
20
6
12
69-54
+15
66
5
Leicester City
38
18
8
12
67-41
+26
62
6
Tottenham Hotspur
38
16
11
11
61-47
+14
59
7
Wolverhampton Wanderers
38
15
14
9
51-40
+11
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.