Eerste vier CL-kwartfinalisten ijzersterk in eigen huis

De eerste vier kwartfinalisten in de Champions League kunnen allen bogen op een ijzersterke thuisbalans in Europese duels. Van de zestien thuisduels in het huidige CL-seizoen wonnen Barcelona, Schalke 04, Shakhtar Donetsk en Tottenham Hotspur er vijftien. De 0-0 op White Hart Lane tussen de Spurs en AC Milan van woensdagavond is het enige thuisduel dat door de vier ploegen niet in winst werd omgezet.

Eerste vier CL-kwartfinalisten ijzersterk in eigen huis

Gezien de historie is de kracht van het kwartet in duels op eigen veld nauwelijks verwonderlijk te noemen. Zo heeft Shakhtar Donetsk in Europees verband sinds oktober 2008 geen thuiswedstrijd meer verloren en boekte het sinds die nederlaag, 0-1 tegen Sporting Lissabon in de CL-groepsfase, in eigen stadion twaalf zeges tegenover slechts drie puntendelingen.

De lopende thuisreeks van Barcelona is zo mogelijk nog imposanter. Sinds de verrassende 0-1 zege van Rubin Kazan in Camp Nou (4 november 2009) won de trots van Catalonië al zijn acht thuisduels in de Champions League. Bovendien kreeg de Catalaanse defensie in die acht ontmoetingen slechts drie tegengoals te verwerken en tikten Xavi en consorten de bezoekers helemaal zoek met 23 doelpunten als resultaat. <br /><br /> De laatste thuisnederlaag van Schalke 04 in Champions League-verband was uitgerekend tegen Barcelona. In april 2008 versloeg Barça Die Königsblauen in de kwartfinale van het belangrijkste Europese bekertoernooi met 0-1, waarna Schalke in Camp Nou andermaal geen vuist kon maken (1-0).

De enige andere verlieswedstrijd in de eigen Veltins Arena was eveneens tegen een Spaanse ploeg. In september 2007 was Valencia met 1-0 te sterk. Van de overige elf CL-thuisduels wonnen de Duitsers er negen.

Tottenham Hotspur was dit seizoen debutant in de Champions League maar had in geen enkel opzicht last van plankenkoorts. Inclusief het voorrondeduel met BSC Young Boys scoorden de Londenaren veertien keer in vijf thuisduels, tegenover slechts twee tegentreffers.

White Hart Lane is in Europees verband inmiddels een schier onneembaar bolwerk geworden. De laatste keer dat een bezoekende ploeg er ongeschonden vertrok was in maart 2008, toen PSV in de achtste finale van de UEFA Cup met 1-0 won dankzij een goal van Jefferson Farfán. Sindsdien bleven de Spurs negen duels op rij ongeslagen. (Tim Vos) <br /><br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's