Eerste uitzege Oranje sinds rentree Hiddink is noodzaak

Reacties

Het Nederlands elftal speelt vrijdagavond in Riga zijn tiende wedstrijd tijdens de tweede ambtstermijn van bondscoach Guus Hiddink. Acht opvallende feiten in de aanloop naar het belangrijke EK-kwalificatieduel met Letland (aftrap 20.45 uur).

Eerste uitzege Oranje sinds rentree Hiddink is noodzaak

● Oranje won de vorige twee interlands tegen Letland en maakte in deze duels in totaal negen doelpunten, terwijl het niet één treffer incasseerde. Tijdens het EK van 2004 in Portugal werd het 3-0 en de eerste onderlinge ontmoeting in de huidige kwalificatiereeks eindigde in liefst 6-0. Nederland leed nog nooit een nederlaag tegen een van de Baltische staten: het speelde één keer 2-2 in Estland en won de overige vijf duels met de Esten en de Letten. Tegen Litouwen voetbalde Oranje nog nooit.

● Het Nederlands elftal verloor in de tweede periode onder bondscoach Guus Hiddink alle drie uitwedstrijden: in Italië (2-0), Tsjechië (2-1) en IJsland (2-0).

● Oranje won vier en verloor vijf van zijn negen uitduels in een EK- of WK-kwalificatiereeks onder leiding van Hiddink, in beide periodes als bondscoach.

● Alleen Toni Kroos (Duitsland, 608) en Koke (Spanje, 532) gaven meer passes in de huidige EK-kwalificatiereeks dan Wesley Sneijder (433).

Klaas-Jan Huntelaar tikt de 3-0 binnen in het thuisduel met Letland, doelman Aleksandrs Kolinko is kansloos. Oranje won vorig jaar november eenvoudig met 6-0.
Klaas-Jan Huntelaar tikt de 3-0 binnen in het thuisduel met Letland, doelman Aleksandrs Kolinko is kansloos. Oranje won vorig jaar november eenvoudig met 6-0.

● Het Nederlands elftal staat momenteel derde in Groep A, een positie die recht geeft op het spelen van play-offs voor Euro 2016. De beste nummer drie van alle groepen (nu Rusland) plaatst zich direct voor het EK, Nederland is met zeven punten uit vijf duels echter de slechtste nummer drie van de kwalificatiereeks.

● Opvallend: Oranje heeft in het EK-kwalificatietoernooi zowel de hoogste passnauwkeurigheid (91 procent) als het meeste balbezit (75 procent) van alle deelnemende landen.

● Klaas-Jan Huntelaar staat na zijn gelijkmaker van eind maart tegen Turkije (1-1) op 22 treffers in EK- of WK-kwalificatieduels. Dat zijn er evenveel als Johan Cruijff en Ruud van Nistelrooy en drie minder dan Robin van Persie, de recordhouder namens Oranje. Onder het bewind van Guus Hiddink doet Huntelaar er gemiddeld 84 minuten over om te scoren (zes goals), bij Van Persie ligt dat op 244 minuten (twee doelpunten).

● Oranje gaat proberen zich voor de tiende keer te kwalificeren voor een EK-eindronde. Alleen grote landen als Duitsland (elf keer) en Rusland (tienmaal, inclusief de periode als Sovjet-Unie) gaven vaker acte de présence op het toernooi. Overigens was het EK van 1984 de laatste Europese eindronde waarvoor Nederland zich niet kwalificeerde.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.