Eerste prijs voor Keizer dankzij stalen zenuwen Dost

Marcel Keizer heeft met Sporting Portugal de Taça da Liga gewonnen. In de finale van het tweede Portugese bekertoernooi werd FC Porto na strafschoppen verslagen (1-1, 3-1).

Keizer had in de finale een basisplaats ingeruimd voor Bas Dost en Nemanja Gudelj. Bij Porto begon Pepe in de basis. De 35-jarige Portugees kwam deze maand over van Besiktas en had de taak om Dost te beteugelen. Het leverde een eerste helft op zonder veel kansen. Sporting had een dag minder rust in aanloop naar de wedstrijd en moest het initiatief naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer aan Porto laten.

Het was aan doelman Renan Ribeiro te danken dat Felipe de koploper in de 67ste minuut niet op voorsprong zette. De doelman redde prima op de kopbal van de Porto-verdediger. Een klein kwartier later ging het echter helemaal mis. Ribeiro kreeg een schot van Héctor Herrera niet goed onder controle en Fernando profiteerde in de rebound: 1-0.

Keizer leek zo naast zijn eerste prijs als hoofdtrainer te grijpen, maar in de derde minuut van de extra tijd kon hij alsnog juichen. De bal ging namelijk - na inmenging van de VAR - op de stip. Dost had in de strafschoppenreeks in de halve finale nog een penalty gemist, maar schoot hem nu wél binnen: 1-1. Porto kwam die klap niet meer te boven in de resterende minuten en dus moest een strafschoppenreeks opnieuw beslissing brengen.

In de penaltyreeks toonde Dost opnieuw karakter. Hij nam de eerste penalty en schoot via een hand van de keeper raak. Ploeggenoot Sebastián Coates bleef vervolgens echter niet kalm: hij knalde zijn strafschop huizenhoog over. Sporting haalde opgelucht adem toen ook Éder Militão miste namens Porto, vervolgens faalden ook Hernâni en Felipe, waardoor Sporting zeker was van de winst.

Het is de tweede keer in de clubhistorie dat Sporting de Taça da Liga wint. Vorig seizoen won de club uit de hoofdstad ook na strafschoppen. De andere tien edities werden gewonnen door Benfica (zeven keer), Vitória Setúbal, Sporting Braga en Moreirense. Porto won de Portugese variant van de League Cup nog nooit.