Eerbetoon aan de beruchtste voetbalbestuurder uit Spanje

Reacties

Het trotse Atlético bestrijdt Real Madrid niet alleen om de Champions League. Ook de eer van wijlen Jesús Gil y Gil staat op het spel tijdens het treffen in San Siro.

Eerbetoon aan de beruchtste voetbalbestuurder uit Spanje

De meest beruchte voorzitter uit de geschiedenis van het Spaanse voetbal wilde van zijn Atlético een Europese topclub maken. Gil was een extreem rechtse politicus, burgemeester van Marbella die gemeenschapsgeld jatte om zijn voetbalclub te financieren, scheidsrechters omkocht, officials beledigde, om de haverklap trainers ontsloeg en de club uiteindelijk aan de nieuwe president Enrique Cerezo naliet met een schuld van circa 270 miljoen. De zoon van Gil werd aangesteld als technisch directeur.

Van de bijna dertig trainers die onder het bewind van Gil de leiding hadden over Atlético, voldeed eigenlijk alleen Radomir Antic een tijdje. De Serviër bezorgde de club in het seizoen 1995/96 de grootste hoofdprijs door met Diego Simeone op het middenveld de Spaanse landstitel te grijpen. Het Champions League-avontuur eindigde een jaar later tegen Ajax in de kwartfinale.

Tijdens een rondleiding door de destijds fonkelnieuwe Arena bezondigde Gil zich aan meerdere racistische opmerkingen over de donkere spelers in de selectie van de Amsterdammers. Om het tegendeel te bewijzen van dat ontstane imago kocht hij in de zomer van 1999 Jerrel Hasselbaink. Ondanks 24 competitiegoals van de Oranje-international hield trainer Claudio Ranieri de club niet in de Primera División.

Gevangenisstraf
Als Gil y Gil nog had geleefd, zou hij nu 83 jaar zijn. Een beroerte in het voorjaar van 2004 werd hem echter op 71-jarige leeftijd fataal. Maar had hij wel in het stadion kunnen zitten? Stapels processen en rechtszaken bleven na zijn overlijden voor eeuwig op de plank liggen, waarmee hij ontkwam aan zeker tientallen jaren gevangenisstraf die hem nog ten deel zouden vallen.

Ook zijn droom bij Atlético werd onder zijn hoede nooit verwezenlijkt. Na de degradatie aan het begin van deze eeuw keerde de club sterker terug dan ooit terug op het hoogste niveau. Met Simeone is één van de geniepigste spelers uit zijn elftal uit de jaren negentig nu als trainer de bevlogen leider van een roversbende die in 2014 tegen Real al enkele minuten verwijderd was van de Cup met de Grote Oren.

Na de dood van Gil zou jaarlijks een herdenkingswedstrijd worden georganiseerd. Aanvankelijk in zijn eigen voetbaltempel Vicente Calderón tegen Real, maar in de loop der jaren – als het evenement überhaupt nog doorgang vond - werd het een betrekkelijk anonieme gelegenheid met een wedstrijd tegen Numancia in Gils geboorteplaats Burgo de Osma. Ondanks alles is hij voor altijd diep in de harten van de supporters gesloten.

Simeone voetbalde dus nog onder de hoede van Gil, maar ook aanvoerder Gabi en Fernando Torres maakten zijn tijdperk kortstondig mee als speler. Zaterdag is misschien wel de laatste gelegenheid dat Atlético op het hoogste podium in een memorabel decor met inbreng van Gils discipelen de strijd kan aangaan met zijn grootste vijand. Alles is geoorloofd. De échte Jesús Gil y Gil Memorial, dat zou zomaar deze finale kunnen zijn.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.