Een gewaarschuwde (amateur)club telt voor twee

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week schrijft Iwan van Duren over de problemen bij Achilles '29, nog niet zo lang geleden actief in het betaalde voetbal.

Een gewaarschuwde (amateur)club telt voor twee

Als er één schaap over de dam is… U kunt het gezegde ongetwijfeld zelf verder invullen. Maar wat als er een schaap over de dam gaat en vervolgens in duizend stukken wordt verscheurd door een leeuw? Dan zal de animo even wat minder zijn bij schaap nummer twee.

Het is het gelukje van deze schrijver dat het logo van de KNVB een leeuw bevat, want dat maakt het verhaal net iets mooier. Het schaapje in dit verhaal is Achilles '29, dat als eerste van de kudde amateurs de dam richting betaald voetbal overging. Een pilot die intussen dreigt uit te lopen op de totale meltdown van de eens zo bloeiende vereniging. Afgelopen week stelde de toezichthouder dat het 'einde oefening' is als de buitenlandse clubs die nog een vergoeding eisen voor opleidingskosten van spelers gelijk krijgen.

Zo kunnen we ons na lange tijd weer opmaken voor een faillissement van een voetbalclub. Terwijl heel voetballend Nederland zich vermaakte met de trailer van de documentaire Voetbal is Oorlog – u weet wel, met die kutkeeper – speelt zich een Griekse tragedie af in het voetbaldorp Groesbeek. Achilles '29 betaalt een hoge prijs voor een kortstondige flirt met de KNVB en legde de achilleshiel van de piramideplannen bloot. Even heel kort voor hen, die het niet meer weten: Zeist verordonneerde een jaar of vijf geleden dat er een doorstroming moest komen in het Nederlandse voetbal. De muur tussen de betaalde Eerste Divisie en de hoogste amateurklasse moest weg.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Op zich geen onlogische gedachte, aangezien de Eerste Divisie zo'n beetje de enige competitie in Europa was waaruit je niet kon degraderen. Maar bij het zien van de licentie-eisen voelden de besturen van de amateurclubs zich als varkens die een vrachtwagen ingestuurd werden voor het slachthuis. De veelal bloeiende dorpsverenigingen moesten even omgebouwd worden tot strakke bvo's. De talloze vrijwilligers werden plotseling geconfronteerd met vuistdikke boeken vol eisen variërend van persruimte, lichtmasten, protocollen voor bezoekende supporters, plekken voor de camera's, roterende reclameborden, krankzinnige speeltijden, velden en verplichte aantallen profspelers.

Aan ambitie was er geen enkel gebrek bij Achilles '29. Nu dreigt een faillissement en worden de bestuurders van die club aan de schandpaal genageld. Dat is wel erg makkelijk. De pilot legde de achilleshiel van het piramideplan bloot. Een gewaarschuwde (amateur)club telt voor twee.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.