Ecuador is er nu al én helpt Duitsland

Ecuador heeft aan alle spanning in Groep A een einde gemaakt. De Zuid-Amerikanen klopten na Polen nu ook Costa Rica (3-0) en zijn met nog één duel te gaan samen met Duitsland al zeker van een plaats in de achtste finale.

De overwinning kwam Ecuador opnieuw toe. Eigenlijk had het geen kind aan Costa Rica, dat maar zelden op een geslaagde aanval was te betrappen. Een kopbal naast van Douglas Sequeira (voor rust) en een knappe solo van Mauricio Solís (tweede helft) was de magere oogst.

Ecuador speelde beter, sneller, feller en doortastender en dwong dan ook veel meer af. En omdat het ook nog eens beter afwerkte, kantelde de wedstrijd al snel in het voordeel van de nummer drie van Zuid-Amerika.

Dezelfde doelpuntenmakers die Polen velden, scoorden ook in Hamburg. Carlos Tenorio (foto links) kopte al na zeven de 1-0 binnen. Uitblinker Luis Valencia zette van rechts scherp voor en de spits dook voor zijn tegenstander op om vol overtuiging in te knikken.

De beslissing viel tien minuten na rust. Edison Méndez tikte de bal door en Agustín Delgado (foto midden) knalde verrassend raak hoog in de korte hoek. Ook Delgado staat nu op twee WK-doelpunten. Hij maakte in totaal al 31 goals voor zijn land. Invaller Iván Kaviedes vergrootte de feestvreugde in blessuretijd nog eens op assist van Méndez.

Ecuador heeft met de zege voor het eerst de eerste ronde overleefd. Vier jaar geleden eindigde het bij het debuut in een groep met Italië, Kroatië en Mexico op de vierde plaats. Ecuador heeft nu aan een gelijkspel tegen Duitsland genoeg voor de eerste plaats in de poule.