Duizelingwekkend record: Premier League-clubs passeren magische grens

Reacties

In de Premier League vloeide het geld de afgelopen transferwindow als water. Het krankzinnige uitgavenpatroon van de Engelse clubs heeft een nieuw record opgeleverd.

Duizelingwekkend record: Premier League-clubs passeren magische grens
© Pro Shots

Manchester United rondde donderdag de laatste formaliteiten rondom de transfer van Antony af. Dat betekent dat de Braziliaan, die voor minimaal 95 miljoen euro overkwam van Ajax, de boeken ingaat als de duurste Deadline Day-aanwinst ooit in de Premier League. Die deal droeg bij aan het vestigen van een nieuw record als het gaat om uitgaven in de Engelse koningsklasse.

Gezamenlijk gaven de twintig clubs uit de Premier League deze zomer - schrik niet - meer dan twee miljard euro uit aan nieuwe spelers. Met circa 2,2 miljard euro wordt het oude record van 1,6 miljard euro uit het seizoen 2017/18 vermorzeld. Veelzeggend is dat liefst negen van de twintig clubs meer dan 100 miljoen euro spendeerden aan zomeraanwinsten. Met 21 nieuwelingen toonde Nottingham Forest zich het slagvaardigst op de transfermarkt.

Schril contrast
De uitgaven in de overige topcompetities steken overigens in schril contrast met die van de Premier League. Waar de Engelse clubs bij elkaar opgeteld dus 2,2 miljard euro uitgaven, komen de Bundesliga, La Liga, Ligue 1 én Serie A samen tot net wat meer: 2,28 miljard euro. Dat is zelfs voor Premier League-begrippen buitensporig, want het nieuwe record betekent een stijging van 67% (!) ten opzichte van het totaal van vorige zomer (1,27 miljard euro).

Hoe kan het dat de transferuitgaven in de Premier League maar blijven stijgen? VI's Tom Knipping duidt het uitgavenpatroon van de Engelse clubs op VI PRO.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.