Duitsland en Zweden pakken leiding op avond van blunders

Op het EK voor vrouwen gaan Duitsland en Zweden na vanavond aan de leiding in Groep B. Respectievelijk Italië en Rusland werden verslagen op een avond met de nodige keepersblunders.

Duitsland - Italië 2-1
Na negentien minute kwam Duitsland op voorsprong. Josephine Henning profiteerde van een flater van de Italiaanse keeper Laura Giulliani (foto). Zij pakte een bal na een vrije trap ogenschijnlijk simpel klem, maar liet het speeltuig toch uit haar handen glippen. Henning was er als de kippen bij om raak te koppen.

Vervolgens was Duitsland dicht bij 2-0 toen Sara Däbritz na een zeer geslaagde corner-variant, met vier naar de bal toe bewegende Duitse speelsters, de paal raakte. Toch was het Italië dat verrassend voor de gelijkmaker zorgde uit de daaropvolgende corner. Ilaria Mauro was het eindstation van die vlugge tegenstoot.

Na rust ging Duitsland, dat een groot overwicht had, op zoek naar de winnende goal. Mandy Isacker rook diverse keren aan de 2-1, maar zij zag de paal en Giulliani in de weg staan. Uiteindelijk had Duitsland een penalty nodig om het verschil te maken. Giulliani bracht sterspeler Anja Mittag naar de grond, al ging de Duitse – die ook geraakt werd door een sliding van Cecilia Salvai – gewillig naar de grond. Babett Peter benutte de penalty.

Uiteindelijk bleef de 2-1 voorsprong op het scorebord in Tilburg staan. De Italiaanse zoektocht werd bemoeilijkt door de vroegtijdige aftocht van Elisa Bartoli, zij kreeg twee keer geel. Door de tweede verliespartij is het puntloze Italië al uitgeschakeld. De eerste wedstrijd werd immers met 1-2 verloren van Rusland.

Zweden - Rusland 2-0
Zweden had het eerste duel, tegen het favoriete Duitsland, met 0-0 gelijkgespeeld. Van de Russen werd, in Deventer, wel gewonnen. In de tiende minuut gaf Kosovare Asslani met een pegel tegen de lat al een waarschuwing af namens Zweden. De Russen konden vervolgens niet voorkomen dat het halverwege het eerste bedrijf 1-0 werd. Lotta Eva Schelin kopte raak na een vrije trap, maar mocht vooral keeper Tatyana Shcherbak bedanken, zij ging immers ruimschoots onder de bal door en bood de doelpuntenmaker zo een lege goal.

Kort na rust viel de beslissing. Stina Blackstenius zorgde voor de 2-0. Na een waardeloze uittrap van Shcherbak dribbelde ze met de nodige moeite namens twee tegenstanders en gleed ze met behulp van een Russisch been de bal in het doel. Uiteindelijk bleef het daar ondanks de nodige Zweedse kansen en nogmaals een fout van Shcherbak bij, waardoor Zweden in Groep B samen aan kop gaat met vier punten. Rusland volgt met een punt achterstand.