Duitsland doet rugnummer in de ban vanwege SS-gelijkenissen

Wie het nieuwe shirt van Duitsland koopt, kan daar voorlopig geen bedrukking voor aanschaffen. Maker Adidas heeft die optie voorlopig uitgezet nadat de Duitse sportkledingfabrikant gewezen is op een pijnlijke overeenkomst tussen rugnummer 44 en het logo van de SS.

Duitsland doet rugnummer in de ban vanwege SS-gelijkenissen
© Adidas

Het cijfer '44' had met het iets oplopende middenstuk tussen de twee langwerpige delen inderdaad veel weg van de twee letters 'S' zoals die gebruikt werden door de SS. Dat was de afdeling van de nazi's die onder meer de concentratiekampen beheerde waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog miljoenen joden, Roma, Sinti, en homoseksuelen werden vermoord.

Adidas heeft inmiddels verklaard dat het, uiteraard, niet de bedoeling was om die associatie op te roepen, en de cijfers zijn ook niet meer te koop. Ook de spelers zullen ze niet gebruiken: nationale ploegen spelen doorgaans met nummers 1 tot en met 26, op het EK Is dat zelfs in de regels vastgelegd. Binnenkort komt er overigens een einde aan de decennialange samenwerking tussen Adidas en de DFB – vanaf 2027 maakt Nike de shirtjes.

Bekijk hier al onze video's